MEĐU IZMEĐU

TESLINA NESTALA PISMA

225 pregleda

Pronađena su dva pisma Nikole Tesle, za koja se mislilo da su izgubljena, a reč je o pismima koja je veliki naučnik uputio Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, potvrdili su Tanjugu u „Adligatu”.

Pisana su jasnim ćiriličnim pismom,
a iz njih se vidi veoma blizak i brižan
međusobni odnos Tesle i Pupina.

U pismima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga poseti u bolnici, a pronađena su pre nekoliko dana i uz veliki napor otkupljena za muzeje ovog Udruženja zahvaljujući zalaganju Viktora, Branislava i Gorice Lazić i Aleksandre Ninković Tašić, Miloša Jankovića (osnivača „Adligata”) i magazina „Nedeljnik”.

Prema rečima Viktora Lazića, osnivača „Adligata“, ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina.

„Pisma na više načina menjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da, u trenutku pisanja pisama, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što pre sretnu”, kaže Lazić.

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama „Adligata” od ponedeljka, a udruženje „Adligat” očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti. 

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar