TAKNUTO ĆAKNUTO

TESTISI KAO GREJPFRUT

2.468 pregleda
Sigurno čuvanje (Vikipedija).

Za početak morate znati da oblikom i čvrstinom podsećaju na meko kuvana jaja, s jednim malo većim od drugog. Ali zbog raznih tegoba, testisi mogu narasti do veličine grejpfruta. Zato se preporučuje pregled jednom mesečno. Koji to poremećaji ugrožavaju nečiju muškost?

Najpre su to ciste koje javljaju kod svakog trećeg muškarca u srednjem dobu. Lako se napipaju i prstima odvajaju od testisa. Obično se pojavljuju kod malog kanala koji prenosi spermu iz testisa. Lako se razlikuju od tumora, jer su ispunjene tečnošću i mekane su na dodir, a rak je obično tvrda grudvica.

Rak testisa gotovo je nemoguće ne primetiti, jer oni očvrsnu, a na pozadini ili sa strane se pojave tvrdi grumeni. Oseća se bol u testisima ili skrotumu, a tupi bol u donjem delu trbuha i preponama. Dobra je vest da je to redak i jedan od najmanje smrtonosnih oblika raka. Neplodni muškarci su tri puta skloniji obolevanju.

Ako se uklone oba, muškarci će do kraja života morati uzimati testosteron, a to ne znači da će im se seksualni život ili plodnost smanjiti.

Retki poremećaj koji se većinom javlja u pubertetu i kod mlađih, uzrokuje ga povećana telesna aktivnost u doba kada tkivo oko testisa još nije čvrsto vezano za skrotum. Krvni sudovi i semenovod se jednostavno zapletu i sprečavaju dovod krvi u testis, što izaziva jak bol.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar