ТАКНУТО ЋАКНУТО

ТЕСТИСИ КАО ГРЕЈПФРУТ

Сигурно чување (Википедија).

Сигурно чување (Википедија)

За почетак морате знати да обликом и чврстином подсећају на меко кувана јаја, с једним мало већим од другог. Али због разних тегоба, тестиси могу нарасти до величине грејпфрута. Зато се препоручује преглед једном месечно. Који то поремећаји угрожавају нечију мушкост?

Најпре су то цисте које јављају код сваког трећег мушкарца у средњем добу. Лако се напипају и прстима одвајају од тестиса. Обично се појављују код малог канала који преноси сперму из тестиса. Лако се разликују од тумора, јер су испуњене течношћу и мекане су на додир, а рак је обично тврда грудвица.

Рак тестиса готово је немогуће не приметити, јер они очврсну, а на позадини или са стране се појаве тврди грумени. Осећа се бол у тестисима или скротуму, а тупи бол у доњем делу трбуха и препонама. Добра је вест да је то редак и један од најмање смртоносних облика рака. Неплодни мушкарци су три пута склонији оболевању.

Ако се уклоне оба, мушкарци ће до краја живота морати узимати тестостерон, а то не значи да ће им се сексуални живот или плодност смањити.

Ретки поремећај који се већином јавља у пубертету и код млађих, узрокује га повећана телесна активност у доба када ткиво око тестиса још није чврсто везано за скротум. Крвни судови и семеновод се једноставно заплету и спречавају довод крви у тестис, што изазива јак бол.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар