MEĐU IZMEĐU

TIŠI GOVOR MANJE KORONE

141 pregleda

Smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosečnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao udvostručenje ventilacije u prostoriji

Tišim govorom vazduhom se raspršuje manje virusa i tako se smanjuje njegovo širenje, što u vreme pandemije koronavirusa može biti važno u visokorizičnim zatvorenim prostorima poput bolnica ili restorana, utvrdili su američki naučnici. Smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosečnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao udvostručenje ventilacije u prostoriji, tvrde naučnici sa Kalifornijskog univerziteta.

Mikroskopske čestice koje se raspršuju tokom govora dovoljno su velike da nose aktivnečestice virusa, pokazalo je istraživanje.

„Rezultati naše studije ukazuju na to da bi javnozdravstvene vlasti trebalo razmotriti uvođenje tihih zona u zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama ili u restoranima i zalogaonicama”, napisali su. Nisu svi zatvoreni prostori jednaki kada je posredi širenje virusa aerosolom”.

Svetska zdravstvena organizacija u julu je iznela mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti aerosolom u situacijama poput horskog pevanja ili za vreme vježbanja u teretanama i u restoranima. Mikroskopske čestice koje se raspršuju tokom govora dovoljno su velike da nose aktivne čestice virusa, pokazalo je istraživanje. Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šapata i vike, odašilje 50 puta više čestica.Nisu svi zatvoreni prostori jednaki kada je posredi širenje virusa aerosolom”, kazao je glavni autor studije Vilijam Ristenpart. „Pretrpana, ali tiha učionica nbogo je manje opasna od karaoke bara u kojem nema mnogo ljudi, ali se oni nadvikuju zbog glasne muzike ili glasno pjevaju.”

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar