MEĐU IZMEĐU

TKANINA KOJA TE HLADI

248 pregleda

Smišljena je pametna tkanina pod kojom je kuvanje na suncu” stvar prošlosti.

Dobra vest za sve koji teško podnose letne vrućine. Naime, kineski naučnici smislili su posebnu visokotehnološku tkaninu koja bi taj problem mogla rešiti tako što hladi telo tokom nošenja na suncu, ali ni to nije sve…Kombinujući mikroskopske kuglice i vlakna titanijumovog oksida, teflona i polilaktičke kiseline (vrsta plastike) usađene u veća vlakna, kineski naučnici sa Univerziteta znanosti i tehnologije Huažong u Vuhanu, izradili su materijal koji je nazvao metatkaninom.

Sićušne kuglice titanijumovog oksida, koje se mogu pronaći i u kremama za zaštitu od sunca, zajedno s teflonom odbijaju ultraljubičasto i vidljivo svetlo, dok vlakna s polilaktičkom kiselinom zrače infracrveno svetlo. Veličina pojedinih čestica u toj metatkanini dizajnirana je tako da se navedena svojstva iskoriste na optimalan način.Strukturnom kontrolom naša metatkanina postiže gotovo savršenu infracrvenu emisiju, čime maksimizuje osipanje toplote, objasnio je Guangming Tao, rukovodilac istraživanja.

U jednom testu volonter koji je nosio majicu napravljenu pola-pola od pamuka i nove metatkanine, sedeo je na suncu sat vremena. Temperatura kože ispod metatkanine tokom tog vremena porasla je s 31 na 32 Celzijusova stepena, dok je temperatura ispod pamučnog dela skočila na 37.U drugom testu jedan je automobil bio prekriven metatkaninom, a drugi komercijalnim pokrovom protiv sunca, dok je treći ostao nepokriven. Sva tri automobila bila su izložena suncu dva sata, između 11 sati pre podne i 13 sati popodne, a rezultati su bili doista neverovatni.Temperatura unutar nepokrivenog automobila nakon ta dva sata iznosila je 60 stepeni, a ni automobil prekriven komercijalnim prekrivačem protiv sunca nije prošao znatno bolje jer je temperatura unutrašnjosti bila 57.

No automobil prekriven metatkaninom nakon dva sata prženja na suncu u kabini merio je tek 30 stepeni, odnosno upola manje od otkrivenog automobila.Iako su se kineski naučnici usredsredili na hlađenje osoba i predmeta izloženih neposrednom sunčevom svetlu, učinak hlađenja oseća se i u hladu, ističe Tao. Nova tkanina može se obojiti u različite boje, no najdelotvorija je zapravo bela.Ta se tehnologija može neprimetno povezati s već postojećim i modernim proizvodnim procesom. Nadamo se da će naši proizvodi biti dostupni za otprilike godinu dana, dodaje Tao.Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Science.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar