КОСМИЧКО ТКАЊЕ

ТО ЈЕ ВАМПИР-ЗВЕЗДА

Илустрација

Илустрација

Објекат за који су астрономи мислили да је црна рупа је, у ствари, била само претпоставка која се ослањала на неколико непроверених података.

Према новим подацима два тима астронома, свемирски објекат удаљен 1.120 светлосних година од Земље, за који су научници мислили да је црна рупа, заправо је нешто сасвим друго – систем од две звезде, где једна усисава живот из друге. Астрономи су и званично потврдили да су погрешили, али то их није разочарало јер су добили јединствену прилику да истраже шта се дешава са оваквим „вампирским звездама. Иначе, објекат за који су астрономи мислили да је црна рупа је, у ствари, била само претпоставка која се ослањала на неколико непроверених података.

Имали су прилику да посматрају пар звезда у веома специфичној фази, непосредно пре њиховог звезданог пензионисања – у тренутку када је једна од звезда извукла енергију из свог суседа, као нека врста космичког вампира.

Када су га први пут открили осамдесетих година, астрономи су мислили да је у питању један објекат који се брзо окреће и означили су га као Би звезду HR 6819. Деценијама касније, пажљивије посматрање је открило да није у питању само један свемирски објекат већ да се у његовој орбити, сваких 40 дана, релативно близу, појављује још један. Пре две године, истраживачи из Европске јужне опсерваторије су тврдили да уколико се ради о Би звезди, да би она требало много брже да се ротира, што их је навело на идеју да постоји додатна маса која је успорава.

Студије су од тада довеле у сумњу претпоставку да се ради о црној рупи, међутим, сматрало се да партнерски објекат има далеко мању масу од оне до које се дошло прорачунима. Јер сапутник мање масе не би имао снаге да помери Би звезду из орбите, а искључивало се постојање и трећег објекта.

Нису одустали

Ипак, претпоставка да се тако невероватно близу нас налази црна рупа заинтригирала је научнике да наставе истраживања, бар док се хипотеза потпуно не искључи. Зато су два тима истраживача удружила снаге да прикупе потребне податке.

Кључна разлика између ова два сценарија била је питање простора. Да постоје три објекта – невидљива црна рупа, сјајна звезда главне секвенце и блистава Би звезда – растојање између два светлећа објекта било би значајно веће. Ако постоје само два објекта, требало би да буду много ближa. „Морали смо да се окренемо другој стратегији посматрања да бисмо определили између два сценарија која су предложила два тима, каже главни истраживач Абигејл Фрост, астрофизичар са Католичког универзитета у Ливену (Белгија).

Инструменти су открили да ништа не сија на већој удаљености од око 100 милилучних секунди, већ је утврђено да су звезде сасвим близу једна другој, на само једну милилучну секунду. Другим речима, то значи да ту нема црне рупе, већ да су то само две обичне звезде у бинарном односу, попут баште и саднице.

Јединствена прилика

То што су у питању две обичне звезде, за астрономе и астрофизичаре не значи да оне нису занимљиве. Имали су прилику да посматрају пар звезда у веома специфичној фази, непосредно пре њиховог звезданог пензионисања – у тренутку када је једна од звезда извукла енергију из свог суседа, као нека врста космичког вампира. „Ухватити ту фазу након интеракције је изузетно тешко јер јако кратко траје, напомиње Фрост.

Ово наше налазе везане за HR 6819 чини веома узбудљивим, јер представља савршеног кандидата за проучавање како овај вампиризам утиче на еволуцију масивних звезда, а заузврат на формирање њихових повезаних феномена, укључујући гравитационе таласе и насилне експлозије супернове.

Наравно, имати црну рупу величине звезде одмах низ улицу била би благодат за астрономију. Али звездани вампир и његова жртва на нашем прагу су и даље открића која ће астрономима рећи много о чудним начинима на који наш универзум функционише.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар