MEĐU IZMEĐU

TOALET OTKRIVA BOLESTI

231 pregleda

Pandemija konavirusa prisilila je naučnike da razviju nove metode ispitivanja kako bi otkrili rane faze različitih bolesti. Neki od njih to čine na prilično neuobičajen način.

Profesor medicine sa Univerziteta Stenford, dr Sandživ Gambhir je sa svojim kolegama razvio „pametnu ve-ce šolju” koja može da otkriva više bolesti, prikupljajući i analizirajući uzorke stolice i urina od pacijenata. Ovo neobično istraživanje objavljeno je u časopisu Nature Biomedical Engineering.

„Naš koncept osmišljen je pre više od 15 godina. Kad god bih to pomenuo ljudi bi se nasmejali jer zvuči kao zanimljiva ideja, ali i pomalo čudna”, objasnio je Gambhir.

Prema njegovim rečima, da bi prepoznao različite korisnike i čuvao njihove podatke, toalet koristi otiske prstiju i, začudo, fotografije anusa.

„Znamo da deluje čudno, ali kako se ispostavilo, vaš analni otisak je – jedinstven, objasnio je naučnik. „Skeniranje se koristi se isključivo kao sistem prepoznavanja, kako bi se čuvali podaci o korisnicima.

Toalet koji su osmislili naučnici prikuplja podatke o ljudskom otpadu i šalje informacije o njemu na sigurni server, za potrebe evidentiranja. Zatim pruža biohemijsku analizu uzoraka koji, prema ovom istraživanju, mogu otkriti do deset različitih vrsta bolesti, uključujući otkazivanje bubrega, rak bešike i razne infekcije.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar