MEĐU IZMEĐU

TRAGOVI INOVACIJA

441 pregleda
H-Bridges tim

Ove godine, članovi tima H-Bridges Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu odmeravaće svoje veštine s nekim od najboljih univerziteta iz Nemačke, Indije, SAD, Kine i drugih zemalja sveta.

Tim studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu H-Bridges tradicionalno učestvuje na svetskom univerzitetskom takmičenju Future Energy Challenge(IFEC). To je takmičenje u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja koje sprovodi najveća međunarodna organizacija inženjera elektrotehnike Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Ove godine, članovi tima H-Bridges odmeravaće svoje veštine sa nekim od najboljih univerziteta iz Nemačke, Indije, SAD, Kine i drugih zemalja sveta.

Nakon dve pobede 2005. i 2019. godine, i osvojenog drugog mesta 2020. godine u finalu u Danskoj, studenti ETF-a ove sezone nastupaju sa zadatkom razvoja trostepenog solarnog invertora snage 1kW za priključenje fotonaponskog sistema na električnu mrežu. H-Bridges timu će ovo biti šesto po redu pojavljivanje na IFEC takmičenju.

IFEC takmičenje sastoji se iz 3 faze koje se realizuju u periodu od godinu dana. Za prvu, kvalifikacionu fazu timovi rade na predlogu svog rešenja u okviru zadatog multidisciplinarnog projekta. Naredna faza takmičenja je polufinale, na koje bivaju pozvani univerziteti s najboljim izabranim predlozima, da bi se potom, u finalnoj fazi, među najuspešnijim timovima proglasio pobednik. Poslednje dve runde takmičenja održavaju se u zemljama širom planete pa članovi H-Bridges tima imaju priliku da putuju i ujedno steknu nezaboravno iskustvo. Konkretno ovog puta, polufinalna runda odigraće se marta 2022. godine u Noksvilu, u američkoj državi Tenesi.

Prema pravilima, studenti samostalno rade u svim etapama projekta – razvijanju idejnog rešenja zadatka, izradi i testiranju fizičkog uređaja, pribavljanju svih potrebnih elemenata za rad, kao i sredstava za učestvovanje u polufinale i finale takmičenja.

Aktuelni projekat H-Bridges tima nosi naziv Smart, Efficient and Light Solar Microgrid Inverter, koji će služiti da poveže malu solarnu elektranu s gradskom električnom mrežom i time omogući isporuku 1kW snage u mrežu. Članovi tima u ovom poduhvatu moraju da zadovolje sve zahteve kvaliteta isporučene električne energije i obezbede ispravan rad uređaja u više različitih režima. Poseban akcenat se stavlja na bezbednost korisnika, te se dodatno traži i galvanska izolacija uređaja. Efikasnost treba da bude najmanje 95%, a prednost na takmičenju imaju kompaktniji uređaji sa većom gustinom snage. Konačno, kao i za sve u tehnici, gotova naprava mora da bude jeftina, odnosno isplativa za proizvodnju.

Članovi ovog uspešnog tima uveliko rade na testiranju svog drugog prototipa, koji unapređuju korišćenjem različitih inovativnih tehnologija koje još uvek nisu široko primenjene na tržištu kao što su galijum-nitridni tranzistori. Uporedo sa tim, implementiraju napredne algoritme upravljanja invertorom s ciljem ostvarivanja što boljih performansi. Prostije rečeno, H-Bridges se trudi da softverski (računarskim upravljanjem) izvuče maksimum iz hardvera (fizičkih elemenata) uređaja.

S ciljem testiranja prototipa u realnim ambijentalnim uslovima, na krov zgrade Elektrotehničkog fakulteta postavljeni su solarni paneli koji će biti povezani na električnu mrežu upravo preko H-Bridges invertora. Kao veoma važan deo uvrštavanja zelene energije u postojeći energetski sistem, solarni paneli okupiraju pažnju kako naučne tako i komercijalne zajednice. Uz veliku pomoć kompanije koja je donirala panele, i uz dozvolu Fakulteta, obezbeđena su čak tri različita tipa solarnih panela. Ova nadogradnja je od izuzetnog značaja za projekat H-Bridges tima jer se njom dobija mogućnost da se precizno uoče i otklone nedostaci prototipa.

Dodatnu potvrdu da je istraživanje, kojim se mladi inženjeri u svojoj laboratoriji bave, ozbiljno i na svetskom nivou predstavlja čak sedam naučnih radova, koje su članovi H-Bridgestima prezentovali na prestižnim međunarodnim naučnim konferencijama. Upravo je na nedavno završenom 35. po redu tradicionalnom savetovanju u organizaciji Srpskog nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta za velike električne mreže – CIGRE Srbija, jedan od ovih radova − Uticaj odabira MPPT pretvarača i konfiguracije fotonaponskog sistema na cenu i efikasnost sistema, čiji su autori Emilija Lukić i Isidora Dinčić u saradnji s mentorom tima Aleksandrom Milićem, dobio nagradu za najbolji rad u okviru komiteta B4. Pored toga, rad Katarine Obradović, Emilije Lukić, Jovane Plavšić i njihovog mentora proglašen je za najbolji rad mladog autora u okviru sekcije za Elektroenergetiku na konferenciji ETRAN 2021, pod nazivom Design of LLC Resonant Tank in a Low Power DC/DC Power Converter.

Tu nije kraj uspesima ovih vrednih mladih ljudi. Na ovogodišnjem takmičenju za Najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji studentskih timova, koje je održano 7. oktobra u prostorijama Rektorata Univerziteta u Beogradu, predstavnici Elektrotehničkog fakulteta izneli su svoju ideju pod imenom Solar Bridge. Ovo predstavlja modularni koncept samostalnog snabdevanja električnom energijom preko energije sunca, koji je H-Bridges tim svrstao među pet najboljih u Srbiji. Ovim su pokazali da njihov projekat ima i mogućnost primene u svakodnevnom životu i predstavlja zalog za budućnost u proizvodnji čiste električne energije.

H-Bridges je početkom jesenjeg semestra vršio prijem novih članova, za koji se prijavilo preko 70 studenata, većinom sa ETF-a, ali i sa drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ovakav odziv pokazuje sve veće interesovanje za učešće u timu i njihovom projektu. Svi članovi, podeljeni u podtimove za hardver, softver, razvoj štampane pločice i tim za odnose sa javnošću i kompanijama, rade na hardverskom i softverskom rešenju, a osim tehničkih, usavršavaju i organizacione i preduzetničke veštine.

Mesto gde ambiciozni H-Bridges tim razvija pobedničke prototipove je Laboratorija za digitalno upravljanje pretvaračima i pogonima na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Mnogobrojna dostignuća njegovih studenata, kao i posvećenost i stručnost profesora rezultirali su značajnim međunarodnim priznanjima, što je ovu instituciju svrstalo među najprestižnije visokoškolske ustanove u regionu. Pored fakulteta, puno srpskih, ali i inostranih kompanija prepoznaju značaj IFEC takmičenja i zadatka kojim se H-Bridgesbavi, pa im pomažu u vidu sponzorstava i donacija opreme i novčanih sredstava za putovanje u polufinalnu i finalnu rundu.Za više informacija posetite: https://h-bridges.etf.bg.ac.rs/.

Isidora Ćirić

O autoru

administrator

1 komentar

  • Za razliku od svetskih Univerziteta sa kojima će se takmičiti, sa visoko tehnološki opremljenim laboratorijama, naši studenti, pored moderne tehnike raspolažu, sa stanovišta bogatih zemalja, i skupocenim muzejskim primercima. Da ne govorimo o financijski bogatijem privrednom okruženju koje može da pruži mnogo izdašnije donacije. Kao što je u tekstu navedeno, država ne sme da pomaže projekat. Ali po završenom takmičenju prvenstveno država mora da prepozna i ulaže u realizaciju projekta. Da bude brža od onih koji bi da u svoje zemlje dovedu naše stručnjake. Da mi opet ne bi samo kukali kako se naša budućnost odliva u sadašnjost bogatih.

Ostavite komentar