MEĐU IZMEĐU

TRAKTORI ŠTETOČINE

596 pregleda
EPA

Masivno traktori mogli bi oštetiti do petine zemlje koja se u svetu koristi za gajenje useva, a sabijena zemlja može dovesti do poplava i loših uslova za poljoprivredne kulture, tvrde švedski naučnici. U svom naučnom radu postavljaju zanimljivo pitanje – kako su divovski dinosauri, koji su veći od mašina, preživeli a da nisu toliko izgazili tlo, prenosi britanski BBC.

Naučnici su izračunali da se težina kombajna, kada su napunjeni, povećala sa oko 4.000 kilograma 1958. godine na oko 36.000 kilograma u 2020. godini, dok su brontosauri težili dvostruko više. Iz tla zgnječenog velikom težinom vazduh se istiskuje i tlo postaje sabijeno. To biljkama otežava da razviju korenje i crpu hranjive tvari, a zemljište postaje izloženo poplavama. Naučnici smatraju da povećanje težine poljoprivrednih mašina predstavlja pretnju poljoprivrednoj produktivnosti. U njihovoj se analizi, objavljenoj u Proceedings of the National Academy of Sciences, sugeriše da bi kombajni mogli oštetiti petinu zemljišta u svetu koja se koristi za gajenje useva.

Tomas Keler, profesor upravljanja tlom na Švedskom univerzitetu poljoprivrednih nauka u Upsali, kaže da bi mašine trebalo projektovati tako da ne prelaze određenu težinu. „Sabijanje se može dogoditi u roku od nekoliko sekundi kada se vozimo po tlu, ali mogu proći i decenije da se to tlo oporavi”, rekao je.Ovo postavlja zagonetku kako su izumrla stvorenja napredovala u ekosistemima koje su verovatno promenila dok su gazila zemljom. Profesor Tomas Keler ukazuje da su se divovski biljožderi držali staza, koristeći duge vratove da bi posegnuli za obližnjom vegetacijom:Mislimo da možda nisu tek nasumično šetali krajolikom”.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar