МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТРАКТОРИ ШТЕТОЧИНЕ

EPA

EPA

Масивно трактори могли би оштетити до петине земље која се у свету користи за гајење усева, а сабијена земља може довести до поплава и лоших услова за пољопривредне културе, тврде шведски научници. У свом научном раду постављају занимљиво питање – како су дивовски диносаури, који су већи од машина, преживели а да нису толико изгазили тло, преноси британски BBC.

Научници су израчунали да се тежина комбајна, када су напуњени, повећала са око 4.000 килограма 1958. године на око 36.000 килограма у 2020. години, док су бронтосаури тежили двоструко више. Из тла згњеченог великом тежином ваздух се истискује и тло постаје сабијено. То биљкама отежава да развију корење и црпу храњиве твари, а земљиште постаје изложено поплавама. Научници сматрају да повећање тежине пољопривредних машина представља претњу пољопривредној продуктивности. У њиховој се анализи, објављеној у Proceedings of the National Academy of Sciences, сугерише да би комбајни могли оштетити петину земљишта у свету која се користи за гајење усева.

Томас Kелер, професор управљања тлом на Шведском универзитету пољопривредних наука у Упсали, каже да би машине требало пројектовати тако да не прелазе одређену тежину. „Сабијање се може догодити у року од неколико секунди када се возимо по тлу, али могу проћи и деценије да се то тло опорави”, рекао је. Ово поставља загонетку како су изумрла створења напредовала у екосистемима које су вероватно променила док су газила земљом. Професор Томас Kелер указује да су се дивовски биљождери држали стаза, користећи дуге вратове да би посегнули за оближњом вегетацијом: Мислимо да можда нису тек насумично шетали крајоликом”.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар