MEĐU IZMEĐU

TRAMPA LEČE ANTITELIMA

222 pregleda

Ideja iza korišćenja dve vrste antitela jeste da pacijent ima veće šanse da se izbori sa virusom ukoliko on mutira da bi izbegao jednu vrstu antitela.

Predsednik SAD Donald Tramp iz predostrožnosti je prebačen iz Bele kuće u bolnicu kako lekari bolje pratili njegovo zdravstveno stanje nakon vesti da su on i supruga Melanija zaraženi koronavirusom. Trampa leče koktelom antitela, koji je još u eksperimentalnoj fazi.Informacije da je predsednik SAD prebačen u bolnicu podstakle su spekulacije o Trampovom zdravstvenom stanju, a čak ni on sam nije baš bio preterano ubedljiv kada je na Tviteru napisao: „Ide na dobro, mislim.


Predsednik SAD izlazi iz helikoptera

„Na preporuku njegovog lekara i medicinskih stručnjaka, predsednik će raditi iz vojne bolnice Volter Rid narednih nekoliko dana, rekla je pres sekretarka Kejli Makenani.Dok se još nalazio u Beloj kući, Tramp (74) primio je jednu dozu novog „Regeneronovog koktela sa antitelima, naveo je lekar Bele kuće Šin Konli.Taj tretman se i dalje nalazi u fazi kliničkih ispitivanja, još nije dobio regulatorno odobrenje.Tramp, koji je u više navrata sumnjao u ozbiljnost pandemije koronavirusa, juče je objavio da su on i prva dama pozitivni nas koronavirus i da će biti izolovani.

Početkom nedelje, iz „Regenerona su saopštili da su rezultate ranih kliničkih ispitivanja koja su pokazala da koktel, koji se daje intravenozno, smanjuje količinu virusa i ubrzava oporavak nehospitalizovanih pacijenata sa kovidom-19.Američka biotehnološka firma trenutno sporovodi krajnja klinička ispitivanja na hospitalizovanim kovid-19 pacijentima i potencijalno korišćenje koktela kao profilaktika, odnosno sredstva za prevenciju.

Antitela su proteini koji se bore protiv telesnih infekcija. Obično ih proizvodi telo kao imuni odgovor, a funkcioništu tako što se vezuju za patogene i sprečavaju ih da uđu u ćelije.Zbog toga naučnici testiraju tretmane pomoću antitela dobijenih iz krvi oporavljenih pacijenata, takozvane konvalescentne plazme. Problem kod takvog tipa lečenja je što ne može da bude korišćena kao vid masovnog lečenja.Stručnjaci su takođe u stanju da pročešljaju kroz antitela proizvedena od strane pacijenata koji su preležali bolest i izdvoje ona najefikasnija.„Regeneronov eksperimentalni lek za kovid-19, nazvan REGN-KOV2, kombinacija je dva antitela, pa se zato naziva i koktel.Ideja iza korišćenja dve vrste antitela jeste da pacijent ima veće šanse da se izbori sa virusom ukoliko on mutira da bi izbegao jednu vrstu antitela.Prošle godine, „Regeneronov koktel tri tipa antitela pokazao se efikasnim u lečenju ebole.

Odluka predsednikovog zdravstvenog tima da bude lečen neodobrenim lekovima naišla je na kritike i duboki skepticizam dela struke.„Ne bi trebalo da lečimo predsednika neproverenim lekom, rekao je Džeremi Faust, lekar i predavač u bolnici u Bostonu.„Loše je za nauku, medicinu i etiku da se moćnim ljudima daju lekovi koje ne biste dali drugima, dodao je Vinaj Prasad, profesor medicine na Univerzitetu u San Francisku.

S druge strane, Leonard Šlajfer, izvršni direktor „Regenerona, rekao je za Njujork tajms: „Sve što mogu da kažem jeste da su pitali da li bi mogli da ga (lek) koriste i mi smo ispunili njihov zahtev.Dodao je i da Tramp nije prvi pacijent kojem je bila odobrena takozvana „upotreba iz samilosti, ali „kada se radi o predsedniku SAD, naravno da je to privuklo našu pažnju.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar