DARVINOVA NIT

TRANSSEKSUALNOST

201 pregleda
Max Pixel

Koliko su česte promene u polnom razvoju?

Ekskluzivno

Dr Miloš Babić

Procene variraju u zavisnosti od kriterijuma, lokacije, načina merenja; ali čak i na fizičkom nivou, ovo nije posebno retka stvar.I tu ulazimo u najteži deo celog pitanja. Jer ljudi nisu samo biološka bića: mi se razvijamo i odrastamo kao deo šire kulture. Uspostavljamo svoj identitet kao deo ljudskog društva, u skladu sa običajima i pogledima kulture u kojoj smo rođeni. Po skoro svakom aspektu naš um predstavlja odraz ne samo naših gena i biološkog razvoja, već i uticaja okoline tokom odrastanja.

Ako nije jasno zašto, zapitajte se: šta ako vaše sopstveno dete upadne u ovu kategoriju? Zastanite malo, odvojite minut vremena, i zaista razmislite. Šta biste želeli da se desi ako bi vaša ćerka, sin, unuče… bili transrodni. Da li biste ih odbacili, kao neželjene defektne mačiće? Da li biste insistirali da se na silu uklope u obrasce koje ne mogu da prate, bez obzira koliko to njih povređivalo, i koliko je rizično po njihov život i zdravlje? Ako kažemo ne, ako kažemo da želimo nešto bolje za svoju decu – kako onda možemo propustiti da istu šansu damo i tuđoj?

(OPŠIRNIJE u eseju koji prvi put u nas s naučne tačke gledišta temeljno razmatra ovu evolucionu pojavu u novom štampanom broju GALAKSIJE: kliknite iznad naziva časopisa na ikonicu PRETPLATA).

O autoru

administrator

Ostavite komentar