MEĐU IZMEĐU

TRAŽIĆE VANZEMALJCE

109 pregleda
LUVOIR

Američka svemirska agencija NASA otkrila je nove detalje o nasledniku svemirskog teleskopa James Webb vrednog 10 milijardi dolara.Reč je o teleskopu Habitable World Observatory (HWO)koji će imati zadatak da traži egzoplanete u svemiru slične Zemlji, a očekuje se da će biti lansiran početkom 2040-tih. Neki detalji već izazivaju uzbuđenje zbog budućnosti astronomije.

Američka agencija je u proteklim godinama usmerila pažnju na potragu za vanzemaljskim životom, a sadašnji svemirski teleskop je potvrdio svoju prvu egzoplanetu. Međutim, očekuje se da HWO potragu podigne na viši nivo.Novi teleskop će servisirati i nadograđivati roboti u svemiru, što nije slučaj sa sadašnjim. Roboti će po potrebi menjati instrumente, a upravo instrumenti prave najveću razliku. Nalazoće se na sličnoj udaljenosti i hvatraće optičku svetlost.

Međutim, HWOnije sledeća Nasina svemirska osmatračnica, to je zapravo Nancy Grace dizajniranada traži tamnu energiju i egzoplanete, a lansiranje bi trebalo biti obavljeno 2027. godine.Dosad su viđeni različiti predlozi za nešto što liči na HWO, a to uključuje 4-metarsku opservatoriju HabEx i 15- metarski LUVOIR.Slično kao James Webb, LUVOIR bi koristio segmentirani dizajn ogledala, što znači da se u raketu može spakovati mnogo veće ogledalo. NASA je istakla da bi se veći deo tehnologije osmišljene za LUVOIR i HabEx mogao koristiti i za HWO.

Svemirski teleskop Hubble su servisirali astronauti koji su putovali do njega u Nasinom svemirskom šatlu, no HWOće verovatno servisirati autonomni roboti koje trenutno ona razvija u sklopu programa Artemis i putovanja na Mesec.HWOće navodno imati manje ogledalo od LUVOIR-a, no veće u odnosu na HabEx i Webb čije je prečnika 6,5 metara.

(Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar