MEĐU IZMEĐU

„TREĆE OKO” ŠTITI OD EKRANA

Youtube/Yanko Design

Južnokorejski industrijski dizajner osmislio je satirično rešenje za ljude koji ne mogu da odvoje pogled od ekrana mobilnih telefona, pa im preti opasnost da udare u neku prepreku na ulici. Radi se o „trećem oku koje se stavlja na čelo i štiti korisnika od moguće povrede.

Autor ovog rešenja je dizajner Peng Min Vuk, a njegovo „treće oko otvara svoj kapak kada senzor oseti da je korisnikova glava spuštena i okrenuta prema ekranu telefona. Kada je korisnik od prepreke udaljen jedan ili dva metra, uređaj šilje zvučni signal upozorenja na nadolazeću opasnost, prenosi Rojters.

Ovo je budućnost čovečanstva s tri oka, rekao je Peng, postdiplomski student inženjerskog dizajna za inovacije u Londonu, demonstrirajući u okolini Seula kako se koristi „treće oko“, koje je deo njegovog konceptualnog rada „fono sapijens. „S obzirom na to da ne možemo da odvojimo pogled od pametnih telefona, u budućnosti će nam biti potrebno dodatno oko. Njegov izum koristi žiroskopski senzor da bi prepoznao položaj glave, kao i ultrazvučni senzor kojim meri udaljenost od prepreke. Senzori su povezani sa mikrokontrolerom koji pokreću baterije.

Pogledajte video-snimak: https://www.youtube.com/watch?v=1fX1z3HTTMI.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar