MEĐU IZMEĐU

TRI BRATA TRI SLOVENA

310 pregleda

Stara slovenska plemena, prema jednoj teoriji, živela su u miru i govorila na istom jeziku, ali su se razišla u potrazi za boljim životom i osnovala Češku, Poljsku i Rusiju.

Leh, Rus i Čeh bili su tri brata poreklom iz Panonije, majke svih slovenskih naroda. Najstariji brat Leh, srednji Rus i najmlađi Čeh živeli su u miru. Leh je dao ime poljskoj zemlji i narodu, Čeh – češkoj zemlji i narodu, dok je Rus bio rodonačelnik Rusa i Rusije. Tako se u prologu „Velike poljske hronike opisuje poreklo trojice slovenske braće. Kod Čeha i Rusa objašnjenje se čini, ako ne tačnim, onda bar donekle logičnim, ali što se tiče Leha nije tako očigledno.

„Velika poljska hronika” nije jedini izvor u kome se spominju legendarna braća. Postoji nekoliko varijanti njihovog porekla i razloga za odvajanje. Poljska legenda kaže da su braća živela u 7. veku, kada su svi Sloveni živeli na teritoriji između Visle i Dnjepra i govorili istim jezikom. Tri brata su vladala mudro i pravedno svojim narodima i svi su bili srećni. Međutim, došlo je vreme kada reke, polja i šume više nisu mogle da prehrane sve Slovene. Tada su se braća okupila, razmislila i odlučila da krenu da traže novu zemlju za svoja plemena.

Plemena su krenula na put. Besciljno su lutali poljima i šumama, prelazili reke i zaobilazili planine. Došavši do Pripjata, Rus reče mlađoj braći: „Zbogom i pamtite me! Srećno!, i otišao je zajedno sa svojim plemenom na istok, gde je u beskrajnim stepama osnovao Rus, zemlju Rusa. Druga dva brata su pošla na zapad, ali kada su stigli do mesta gde je danas Krakov, Čeh i Leh odlučili su da se raziđu.Jedan starac je rekao: „Tvoja braća Rus i Čeh su odavno našli svoje utočište, vreme je da se i mi negde zaustavimo. Odlučili su da započnu izgradnju. U tom trenutku Leh je dobio znak od Boga, koji je pokazao gde je bolje sagraditi tvrđavu.

češkoj varijanti legende bilo je reči o dva brata – Čehu i Lehu. Oni su zajedno sa svojim plemenima živeli na obalama Visle. Zbog stalnih ratova, narodi su morali da odu u potragu za mirnijom teritorijom. Prema drugoj verziji, Čeh je optužen za ubistvo i otišao je da traži novo utočište.

Istoričari nisu sigurni da li su zaista postojali Čeh, Leh i Rus. Pisani izvori, kao što je „Velika poljska hronika u kojoj se pominju, potiču iz starijih legendi.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar