MEĐU IZMEĐU

TRI GODINE DO PROPASTI

611 pregleda
Zagrevanje Zemlje (Vikipedija).

Planeta uništena klimatskim promenama nije potencijalni scenario daleke budućnosti, već vrlo bliska realnost, a neke promene osećamo već danas, upozorava grupa od šest uglednih naučnika koji su napisali otvoreno pismo govoreći kako opasnost raste.

Među ovim naučnicima se nalazi i nekadašnja šefica UN-ovog odseka za klimu Kristijana Figeres i fizičar Stefan Ramstorf, a napisali su da ako se globalne emisije plina trajno ne smanje do 2020. godine temperature širom sveta će verovatno dosegnuti nepovratno visok nivo, prenosi „Biznis insajder”.

Istakli su kako od 1880, zbog efekta „staklene bašte”, temperatura se u proseku podigla za jedan stepen, u stvari, to je tek početak.

„Svetski lideri i političari treba da se vode naučnim činjenicama, a ne da guraju glavu u pesak, jer će to sutra biti svet njihove dece i unuka. Koliko god novca tada imali, ništa im neće pomoći”, ističu u pismu.

Navode kako je ceo sistem već počeo da kolabira, led na Arktiku sasvim sigurno nestaje, dok koralni grebeni umiru od vrućine.

Njihov plan uključuje šest ciljeva koje treba ostvariti do 2020. godine, ako se misli da se nešto uradi i ne pomiriti se s time da ćemo gledati kako svet rapidno umire:

  • Povećati izvore obnovljive energije na 30 odsto potrošnje električne energije.
  • Izraditi nacrte i planove kojima će se fosilna goriva odbaciti do 2050, s finansiranjem od 300 milijardi dolara na godinu.
  • Osigurati da 15 posto svih novih prodatih vozila budu elekrična.
  • Prestati s krčenjem šuma i tako smanjiti emisiju.
  • Podstaknuti javni sektor da izda više „zelenih obveznica” u skladu s naporima za ublažavanje klimatskih promena.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar