SUNČEVA AVLIJA

TRI U JEDAN NA MARSU

207 pregleda

Kako je moglo nastati ovakvo trostruko udubljenje? Jedno od mogućih objašnjenja, koje se smatra i najverovatnijim, jeste da se telo koje je udarilo površinu Marsa raspalo pre udarca na tri dela i tako načinilo ovakav oblik.

Mars je tokom svog 4,6 milijardi godina dugog života pretrpeo priličan broj svemirskih udaraca. Njegova površina puna je ožiljaka od udara asteroida ili drugih nebeskih tela.Danas njegovu crvenu površinu prekriva 43.000 udarnih kratera većih od pet kilometara. Ti krateri rasprostranjeni su na ovom udaljenom planetu poput pegica na našem licu – na nekim mestima ih ima više, a na drugima manje. Naime, neke njegova drevna područja pretrpele su više udaraca od drugih.

Astronomi su u takvoj jednoj oblasti, gorju Noachis Terrakoja je bombardovana pre četiri milijarde godina, primetili tajanstven trostruki krater. Radi se o omanjem krateru koji možda zaostaje za veličinom nekih drugih na tom području (znaju biti prečnika od 140 kilometara), ali prednjači po neuobičajenom izgledu.Naime, trostruki krateri su vrlo ritka pojava i još uvek nije u potpunosti jasno kako oni nastaju.

Višestruki udarci

Letelica Evropske svemirske agencije (ESA) Mars Express snimila je nedavno na crvenoj planeti trostruki krater koji je smešten istočno od poznatijeg udubljenja naziva Le Verrier (promera gotovo 140 kilometara). Ova trostruka pegica sastoji se od tri kratera, najmanji je veličine 28 kilometara, a najveći 45, saopštava Evropska svemirska agencija. Kako je moglo nastati ovakvo trostruko udubljenje? Jedno od mogućih objašnjenja, koje se smatra i najverovatnijim, jeste da se telo koje je udarilo površinu Marsa raspalo pre udarca na tri dela i tako načinilo ovakav oblik.No problem je u tome što takvi višestruki udarci najčešće nemaju ovako jasne i uredne linije i obično iza sebe ostavljaju izdužena korita, udubljenja koja nisu kružna i koja leže vrlo blizu jedna drugima, ili bazene koji se samo delomično preklapaju.

Zanimljivo je i to da je, uprkos većinom izbombardovanoj površini gorja Noachis Terra, područje oko trostrukog kratera iznenađujuće čisto i glatko. Samo nekoliko malih okolnih kratera ima jasne, oštro definisane rubove i udubljenja, što ukazuje na to da su nastali tek nedavno i da još nisu počeli ozbiljno da erodiraju.

Drugo objašnjenje moglo bi biti da se radi o – neverovatnoj slučajnosti. Naime, površinu Marsa mogla su u različita vremena na istome mestu pogoditi tri odvojene kosmičke stene, stvarajući tekom vremena ovaj zanimljiv fenomen.U slučaju da se radi o fragmentiranom udarcu koji je u jednom trenutku stvorio trostruki krater, to bi moglo značiti da je atmosfera na području ovog gorja u prošlosti bila mnogo gušća nego što je sada, odnosno da je rani Mars bio daleko toplija i vlažnija planeta koja se drastično razlikovala od ove kakvu vidimo danas.

Možda ima leda

Poput mnogih drugih drevnih kratera na južnom delu Marsa, ova tri imaju poravnate ivice, plitko dno i ispunjeni su sedimentom. Naučnici su, takođe, uočili dokaze koji upućuju na postojanje leda. Na najmanjem krateru vidljivi su tragovi kakve obično stvaraju krhotine leda kada putuju po površini. Ti geološki tragovi podsećaju na one koji nastaju nakon kretanja mešavine leda i kamenja na području Alpa.

Zanimljivo je i to da je, uprkos većinom izbombardovanoj površini gorja Noachis Terra, područje oko trostrukog kratera iznenađujuće čisto i glatko. Samo nekoliko malih okolnih kratera ima jasne, oštro definisane rubove i udubljenja, što ukazuje na to da su nastali tek nedavno i da još nisu počeli ozbiljno da erodiraju. Čini se da su se stariji krateri na ovome području stopili s površinom, a uzrok tome moglo bi biti kretanje podzemnog leda.

Naime, kako se led, koji se nalazi odmah ispod površine Marsa, kreće i otapa tokom mnogih miliona godina, tlo postaje mekše. Omekšano tlo bogato ledom brže se spušta i brže se na njemu popunjavaju udubljenja, što bi moglo objasniti gladak izgled ovog dela Noachis Terra-e.

To ukazuje da je na Marsu u davnini mogla postojati velika količina vode, barem tokom razdoblja Noachia (Noa). Naučnici smatraju da ovo geološko razdoblje na Marsu karakterišu visoke stope udara meteorita i asteroida i moguće postojanje obilne površinske vode.

Drugi višestruki

Kao što smo već naveli, dvostruki i trostruki udarni krateri su izuzetno retka pojava, no to ne znači da ih do sada nismo videli. Povremeno smo ih uočili na Marsu, pa čak i na Zemlji, iako nisu svi nastali na isti način.Prierice, astronomi su 2015. godine u blizini ekvatora Marsa primetili trostruki krater izduženog izgleda (slika dole). Pretpostavili su da je nastao zbog probijanja asteroida kroz atmosferu ili nakon udara para asteroida oko kojeg je orbitirao još jedan manji, navodiScienceAlert.

Letelica Mars Reconnaissance Orbiterje 2017. godine uočila izduženu depresiju nastalu iz tri spojena udarna kratera, za koje su astronomi rekli da su verovatno nastali nakon udara tri objekta koja su letela u bliskoj formaciji.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar