СУНЧЕВА АВЛИЈА

ТРИ У ЈЕДАН НА МАРСУ

ESA, NASA

Kако је могло настати овакво троструко удубљење? Једно од могућих објашњења, које се сматра и највероватнијим, јесте да се тело које је ударило површину Марса распало пре ударца на три дела и тако начинило овакав облик.

Марс је током свог 4,6 милијарди година дугог живота претрпео приличан број свемирских удараца. Његова површина пуна је ожиљака од удара астероида или других небеских тела. Данас његову црвену површину прекрива 43.000 ударних кратера већих од пет километара. Ти кратери распрострањени су на овом удаљеном планету попут пегица на нашем лицу – на неким местима их има више, а на другима мање. Наиме, неке његова древна подручја претрпеле су више удараца од других.

Астрономи су у таквој једној области, горју Noachis Terra која је бомбардована пре четири милијарде година, приметили тајанствен троструки кратер. Ради се о омањем кратеру који можда заостаје за величином неких других на том подручју (знају бити пречника од 140 километара), али предњачи по неуобичајеном изгледу. Наиме, троструки кратери су врло ритка појава и још увек није у потпуности јасно како они настају.

Вишеструки ударци

Летелица Европске свемирске агенције (ESA) Mars Express снимила је недавно на црвеној планети троструки кратер који је смештен источно од познатијег удубљења назива Le Verrier (промера готово 140 километара). Ова трострука пегица састоји се од три кратера, најмањи је величине 28 километара, а највећи 45, саопштава Европска свемирска агенција. Kако је могло настати овакво троструко удубљење? Једно од могућих објашњења, које се сматра и највероватнијим, јесте да се тело које је ударило површину Марса распало пре ударца на три дела и тако начинило овакав облик. Но проблем је у томе што такви вишеструки ударци најчешће немају овако јасне и уредне линије и обично иза себе остављају издужена корита, удубљења која нису кружна и која леже врло близу једна другима, или базене који се само деломично преклапају.

Занимљиво је и то да је, упркос већином избомбардованој површини горја Noachis Terra, подручје око троструког кратера изненађујуће чисто и глатко. Само неколико малих околних кратера има јасне, оштро дефинисане рубове и удубљења, што указује на то да су настали тек недавно и да још нису почели озбиљно да еродирају.

Друго објашњење могло би бити да се ради о – невероватној случајности. Наиме, површину Марса могла су у различита времена на истоме месту погодити три одвојене космичке стене, стварајући теком времена овај занимљив феномен. У случају да се ради о фрагментираном ударцу који је у једном тренутку створио троструки кратер, то би могло значити да је атмосфера на подручју овог горја у прошлости била много гушћа него што је сада, односно да је рани Марс био далеко топлија и влажнија планета која се драстично разликовала од ове какву видимо данас.

Можда има леда

Попут многих других древних кратера на јужном делу Марса, ова три имају поравнате ивице, плитко дно и испуњени су седиментом. Научници су, такође, уочили доказе који упућују на постојање леда. На најмањем кратеру видљиви су трагови какве обично стварају крхотине леда када путују по површини. Ти геолошки трагови подсећају на оне који настају након кретања мешавине леда и камења на подручју Алпа.

Занимљиво је и то да је, упркос већином избомбардованој површини горја Noachis Terra, подручје око троструког кратера изненађујуће чисто и глатко. Само неколико малих околних кратера има јасне, оштро дефинисане рубове и удубљења, што указује на то да су настали тек недавно и да још нису почели озбиљно да еродирају. Чини се да су се старији кратери на овоме подручју стопили с површином, а узрок томе могло би бити кретање подземног леда.

Наиме, како се лед, који се налази одмах испод површине Марса, креће и отапа током многих милиона година, тло постаје мекше. Омекшано тло богато ледом брже се спушта и брже се на њему попуњавају удубљења, што би могло објаснити гладак изглед овог дела Noachis Terra.

То указује да је на Марсу у давнини могла постојати велика количина воде, барем током раздобља Noachia (Noa). Научници сматрају да ово геолошко раздобље на Марсу карактеришу високе стопе удара метеорита и астероида и могуће постојање обилне површинске воде.

Други вишеструки

Kао што смо већ навели, двоструки и троструки ударни кратери су изузетно ретка појава, но то не значи да их до сада нисмо видели. Повремено смо их уочили на Марсу, па чак и на Земљи, иако нису сви настали на исти начин. Приерице, астрономи су 2015. године у близини екватора Марса приметили троструки кратер издуженог изгледа (слика доле). Претпоставили су да је настао због пробијања астероида кроз атмосферу или након удара пара астероида око којег је орбитирао још један мањи, наводи ScienceAlert.

Летелица Mars Reconnaissance Orbiter је 2017. године уочила издужену депресију насталу из три спојена ударна кратера, за које су астрономи рекли да су вероватно настали након удара три објекта која су летела у блиској формацији.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар