МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТРИ УЗРОЧНИКА КРВАРЕЊА?

Shutterstock

Свакодневна употреба ових лекова може да доведе до можданог крварења.

Иако је „аспирин безбедан за употребу код главобоље, болова у телу или температуре, свакодневна употреба може да доведе до можданог крварења. Већина људи свакодневно користи лекове против болова за које се верује да увек могу да помогну, односно знатно да олакшају различите врсте физичких нелагода. Ипак, треба имати у виду да се не смеју олако користити.

Већина оваквих медикамената се може купити без рецепта, садрже законски дозвољене дозе и сигурни су за коришћење уколико се узимају према назначеном временском распореду. Међутим, постоји могућност појаве зависности уколико се хемија мозга промени. Пацијент стекне толеранцију на лекове, па му треба више доза како би постигао жељени учинак. Ово су три лека против болова које грађани највише купују зато што су најдоступнији, али можда нису свесни озбиљности њихових нуспојава:

Парацетамол

Осим за ублажавање болова, може да се користи за смањење високе телесне температуре. Доступан је у комбинацији са другим лековима, а нарочито оним против прехладе и грипа. Уобичајена доза за одрасле је једна или две таблете од 500 милиграма до четири пута у 24 сата. Између узимања доза, обавезно би требало направити паузу од четири сата. Не сме се повећати количина парацетамола уколико је бол екстреман. Парацетамол је безбедан за труднице и дојиље, уколико конзумирају најмању могућу дозу. Нажалост, нису ретки случајеви зависности.

Ацетилсалицилна киселина

Наредни лек који је, такође, опасан је ацетилсалицилна киселина, познатија као аспирин или „андол. Мејо клиника наводи да дневна терапија аспирином може смањити ризик од срчаног удара, али да она није за свакога. Уколико сте имали срчани или мождани удар, доктор ће вам препоручити његово свакодневно узимање, осим ако имате озбиљну алергију или историју крварења.

Међутим, он ће вас упозорити да чак ни његова препорука не може бити сигурна за здравље. Дакле, крајња одлука остаје на вама. Иако је аспирин безбедан за употребу код главобоље, болова у телу или температуре, свакодневна употреба може довести до можданог крварења.

Ибупрофен

Лек се, између осталог, примењује код зубобоље, менструалних тегоба, артритиса и уганућа. Саветује се да се таблете и капсуле ибупрофена увек узимају са храном или млеком да би била смањена шанса од поремаћаја у раду желуца. Не треба га користити дуже од 10 дана; ако вам је и даље потребна помоћ, обратите се лекару.

Особама које имају оштећене бубреге, јетру или срце ибупрофен може у великој мери додатно погоршати функционисање тих органа. Магазин Time наводи да је у проучавању више од 55.000 жена у студији о здрављу медицинских сестара откривено да оне које су редовно користиле „ибупрофен у периоду од шест година имају 10 одсто већи ризик од губитка слуха у односу на људе који га ниесу користили или су га ређе узимали.

Оно што је сигурно јесте да коришћење било каквих лекова има добре и лоше стране. Мишљење о сигурним количинама лекова за болове се разликује од доктора до доктора. Из тог разлога је јако важно прочитати упутства која се налазе у свакој кутији, а затим разговарати са више стручњака да бисте пронашли одговарајуће решење за борбу против болова.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар