MEĐU IZMEĐU

TROJICI NOBEL ZA FIZIKU

193 pregleda
Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Naučnici Sjukuro Manabe iz Sjedinjenih Američkih Država, Klaus Haselman iz Nemačke i Đorđo Parisi iz Italije dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku.Nobelov komitet za dodelu nagrada saopštio je imena trojice naučnika koji su nagrađeni za, kako je navedeno, revolucionarni doprinos razumevanju složenih fizičkih sistema.

Reč je o kompleksnim sistemima koje je teško razumeti, te se ovogodišnjom nagradom prepoznaju novi metodi za njihovo opisivanje, a i za predviđanje njihovog dugoročnog ponašanja, saopštio je komitet.Nobelovu nagradu za fiziku za 2021. dobili su naučnici Sjukuro Manabe (90), Đorđo Parisi (73) i Klaus Haselman (90).Manabe i Haselman su nagrađeni za svoj rad u oblasti fizičkog modelovanja Zemljine klime, kvantifikovanja promenljivosti i pouzdanog predviđanja globalnog zagrevanja”, prenosi agencija AP.Drugu polovinu nagrade dobio je Đorđo Parisi za otkriće međuodnosa poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomskih do planetarnih razmera”.

Manabe je rođen 1931. godine u Japanu, a trenutno je profesor meteorologije na Univerzitetu Prinston u SAD.Haselman je rođen 1931. godine u Nemačkoj, a trenutno radi kao profesor u Institutu za meteorologiju Maks Plank u Hamburgu.Parisi je rođen 1948. u Italiji i profesor je na Univerzitetu Sapienca u Rimu.Uobičajeno je da nekoliko naučnika koji rade u srodnim oblastima dele nagradu.

Prestižna nagrada se sastoji od dodele zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna (preko 1,14 miliona dolara). Jedna polovina novčanog dela pripašće Manabeu i Haselmanu, a druga Parisiju.Novčani iznos nagrade potiče od zaveštanja koje je ostavio njen tvorac, švedski pronalazač Alfred Nobel, koji je umro 1895. godine.

Nobela za fiziku su prošle godine dobili Amerikanac Andrea Gez, Rodžer Penrouz iz Britanije i Rajnhard Gencel iz Nemačke za otkriće jednog od fenomena svemira – crne rupe”.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar