TREĆI KAMEN

TROSMERNA ŠPIJUNAŽA

277 pregleda
GSSAP

U avgustu 2020. američki vojni satelit GSSAP 4 (USA-271) počeo je da se približava jednom od najvećih kineskih komunikacionih satelita Shijian 20. Američki satelit je prišao na dvadesetak kilometara od svoje mete, udaljenost koja može da se učini nevažnom, ali ne zaboravimo da govorimo o dva objekta smeštena 36.000 kilometara od Zemlje na geostacionarnoj orbiti (GEO). Nekoliko dana kasnije, satelit Shijian 20 se udaljio od svoje pređašnje pozicije, bez sumnje jer su njegovi kontrolori primetili uljeza i odlučili da povećaju vakuum između njih. GSSAP 4 ga nije pratio. Ali šta je ovaj američki satelit radio u blizini kineskog satelita? Očito ne znamo, iako sve ukazuje na to da je vršio elektroničku, a možda i optičku špijunažu (odnosno snimao kineski satelit).


Draško Dragović

GSSAP 4 ili USA-271 (Hornet 4), četvrti je satelit programa GSSAP1 (Space Situational Awareness Program), namenjen špijuniranju drugih satelita u geostacionarnoj orbiti. Između 2014. i 2016. SAD su lansirale četiri od ovih satelita od 700 kilograma. Njihove precizne karakteristike su tajne i nije poznato jesu li njihove misije ograničene na presretanje komunikacija s drugih satelita – elektroničko špijuniranje (SIGINT) – ili su takođe sposobni da prave slike svojih ciljeva. Shijian 20 (SJ-20) je preko 8 tona težak satelit lansiran u decembru 2019. godine i smatra se jednim od najnaprednijih kineskih komunikacionih satelita. To je drugi kineski satelit koji koristi platformu DFH-5, najmoderniju razvijenu u toj azijskoj zemlji do sada, i koja ima novi sistem jonskog pogona (geostacionarni sateliti obično imaju motore ovog tipa za kontrolu položaja).


Kineski sateliti Shijian 18 i Shijian 20: koriste jonske motore LIPS-300. Sa raširenim krilima, široki su 45 metara; to su najveći paneli tog tipa u Kini. Veza sa Kinom se održava preko lasera.

Pre ovog susreta, GSSAP 4 je nestao sa Celestrakove liste za praćenje, što ukazuje na poteškoće u praćenju njegovog traga (očito Pentagon ne objavljuje parametre orbite – TLE – svojih satelita). Zapravo, sastanak” između GSSAP 4 i Shijian-a 20 dogodio se tek ove godine zahvaljujući nedavnom videu iz COMSPOC-a (Commercial Space OperationsCenter), inicijativi koju je razvila Analytical Graphics Inc. (AGI) koja je posvećena praćenju položaja satelita pomoću komercijalnih senzora. Incident između Shijiana 20 i GSSAP 4 nije čest, ali je daleko od izolovanog slučaja. Poslednjih godina smo bili svedoci nekoliko slučajeva špijuniranja satelita. U tom smislu, važno je napomenuti da približavanje satelitu druge zemlje ili špijuniranje njegovih komunikacija nije strogo zabranjeno. Napad na nju ili mešanje u njen rad je druga stvar i smatra se ratnim činom.

Najpoznatiji događaj ove vrste verovatno je bio lov”2 američkog špijunskog satelita USA-245 (NROL-65) u niskoj orbiti od strane ruskih satelita Kosmos 2542 i Kosmos 2543. USA-245 je satelit tipa KH-11/CRYSTAL, odnosno svojevrsni Hablov teleskop koji je okrenut na pogrešnu stranu”. Manevri Kosmosa2542 i Kosmosa 2543 izazvali su mnogo priče u to vreme jer je američka vlada javno osudila neprijateljski stav ruskih satelita, budući da je Kosmos 2543 izbacio orbitalni objekt koji je Pentagon označio kao protivsatelitski projektil (iako, naravno, projektil nije išao prema KH-11).

Ruski sateliti, koji su zajedno lansirani 2019. (Kosmos 2543 se, pak, odvojio od Kosmosa 2542 u orbiti) udaljili su se od svog plena nakon što su proleteli na samo deset kilometara od njega, ali prošlog leta su ponovo prilagodili svoje orbite da bi ostvarili susrete na minimalnim udaljenostima od pedesetak kilometara od američkog špijunskog satelita (zaista, suočavamo se sa špijunskim satelitom kojeg špijuniraju sateliti dizajnirani da špijuniraju druge satelite).


Mala Lavočkinova platforma (
bus”) Karat 200
i njen subsatelit. Može da ponese 50-60 kilograma tereta. Veruje se da su tajanstveni Kosmos 2519/2521 i Kosmos 2542/254 povezani sa ovim projektom.

Uz lov na KH-11, prisetimo se čudnog incidenta3 u kojem je američki vojni satelit NROL-76 (USA-276) prošao na samo 6 kilometara od ISS-a da bi izvršio tajnu misiju. Ako se vratimo na geostacionarnu orbitu, satelit koji je bio na udaru medija bio je ruski Olimp-K, takođe poznat kao Luč”. Lansiran u septembru 2014, ovaj satelit preduzeća ISS Rešetnjov bio je posvećen pozicioniranju u blizinu satelita Intelsat 7, Intelsat 901, Intelsat 905, Athena-Fidus, Intelsat 17, Intelsat 20, Intelsat 36, Turksat 4A4BIntelsat 906Eutelsat70BEutelsat 21BEutelsat 5W Bi, već u maju ove godine, Eutelsat 8W B , verovatno s ciljem presretanja njihove komunikacije. Tajna aktivnost Olimpa-K ponovo je bila predmet oštrih kritika Sjedinjenih Država, koje su bile jako zainteresovane obzirom na to da je ova zemlja 2009. i 2014. lansirala satelite Pan i Clio, dva satelita tipa Nemesis koji su bili posvećeni špijuniranju satelita drugih zemalja u geostacionarnoj orbiti4. Pan je prestao da se kreće po GEO orbiti 2013. ali je ove godine uskrsnuo i ponovo se pokrenuo. Trenutno je u blizini ruskog komunikacionog satelita Jamal 402, iako nije poznato da li je ova pozicija slučajna.

Osim Nemesis-a, Sjedinjene Države su za ovaj zadatak koristile i satelite Orion, što je primer dvostruke špijunaže. Zaista, Orioni su SIGINT sateliti namenjeni direktnom špijuniranju komunikacija neprijateljskih zemalja na GEO, za šta su opremljeni ogromnim antenama. Međutim, sa sigurnošću znamo da je makar Orion 4 korišćen za špijuniranje komunikacija Thuraua 2, satelita izgrađenog u SAD u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ove američke špijunske akcije na GEO sežu nekoliko decenija unazad, kada je 1990. lansiran mitski i misteriozni satelit Prowler5 (a pre toga sa eksperimentima poput onog sa satelitima LES 8 i 9 1976.).


Projekti satelita kompanije ISS Rešetnjov.
Neki bi mogli da budu povezani sa Olimpom-K.

Dobro znamo da je za SAD i Rusiju geostacionarna orbita samo još jedno bojno polje u ovom hladnom ratu 2.0, ali šta je s Kinom? Kina do sada, prema našim saznanjima, nije aktivno špijunirala satelite drugih zemalja na GEO orbiti, iako je izvodila sumnjive” manevre. Na primer, Shijian 17– uprkos svom imenu, nema nikakve veze spominjanim Sjihijian-om 20: Shijian serija se u Kini koristi kao pokrivanje” za mnoge civilne i vojne eksperimentalne satelite još od 90-ih. 2016. drugi kineski satelit je postavljen na GEO, Cninasat5A (ili Zhonghing 5A), da bi potom isto učininjeno sa Chinasat6A 2017. i Chinasat1C 2018. Kao što se očekivalo, SAD su osudile aktivnosti Shijiana 17 iako se nije približio nijednom stranom satelitu, i sugerisale da ovo vozilo ima robotsku ruku za hvatanje ili oštećenje neprijateljskih satelita. Prema nekim izvorima iz Pentagona, Shijian 21, lansiran u oktobru ove godine, bio je sličan satelit opremljen još jednom robotskom rukom. U svakom slučaju, Kina nije otkrila dizajn ovih satelita, ali je 1. novembra Shijian 21 pustio subsatelit s kojim trenutno uvežbava prilazne manevre.


Prototip komercijalnog kineskog satelita za
produživanje radnog veka drugih satelita. Smatra se da bi Shijian 17 i 21 mogli da imaju robotske ruke ovog tipa, iako za to nema dokaza (Weibo).

Ovo nije prvi put da geostacionarni kineski satelit iznenađuje subsatelitom, jer je u decembru 2018. lansiran TJS-3 (‘Tongxin Jishu Shiyan 3’) sa tajanstvenim saputnikom koji očito, prema SAD, poseduje tehnike za ometanje i špijunažu komunikacija. Ono što je evidentno jeste da, kao što smo već rekli, svemirske sile već nekoliko godina traže đavola u svemiru. Gde je granica? Pa, nadajmo se da to nećemo otkriti na teži način…

(Pogledajte video-snimak: https://youtu.be/IjbdHAZY3bk)

[1] I ja sam pisao o ovoj porodici satelita.

[2] O ovom sem pisao prošle godine.

[3] Tada sam u to vreme o tome pisao ovde i ovde.

[4] Ovi sateliti se smatraju možda najvećom tajnom lansiranom poslednje decenije. Njime upravlja neidentifikovana američka državna agencija. Jako je neobično da nijedna agencija ne potvrđuje vlasništvo nad ovim satelitima.

[5] Program GSSAP zapravo predstavlja nastavak nekoliko Pentagonovih projekata za nadgledanju objekata na GEO. Prvi program tog tipa je bio dobro znani ali misteriozni Projekat Prowler (o tome povremeno napišem ponešto), razvijan od strane NRO tokom 80-ih. Prowler je bio poslat u orbitu u novembru 1990. tokom tajne misije STS-38 šatla Atlantis. Iako je po svaku cenu pokušavano da se njihovo postojanje sakrije, njihova prava priroda je ipak (raz)otkrivena. Godine 2006. vojna agencija DARPA je lansirala tri satelita MiTEh zarad inspekcije satelita na GEO i zna se da je 2009. jedan uspešno prišao satelitu za rano upozoravanje DSP-232… [Citat iz mog ranijeg teksta]

(Izvor Astronomski magazin)

O autoru

administrator

Ostavite komentar