ТРЕЋИ КАМЕН

ТРОСМЕРНА ШПИЈУНАЖА

GSSAP

GSSAP

У августу 2020. амерички војни сателит GSSAP 4 (USA-271) почео је да се приближава једном од највећих кинеских комуникационих сателита Shijian 20. Амерички сателит је пришао на двадесетак километара од своје мете, удаљеност која може да се учини неважном, али не заборавимо да говоримо о два објекта смештена 36.000 километара од Земље на геостационарној орбити (GEO). Неколико дана касније, сателит Shijian 20 се удаљио од своје пређашње позиције, без сумње јер су његови контролори приметили уљеза и одлучили да повећају вакуум између њих. GSSAP 4 га није пратио. Али шта је овај амерички сателит радио у близини кинеског сателита? Очито не знамо, иако све указује на то да је вршио електроничку, а можда и оптичку шпијунажу (односно снимао кинески сателит).


Драшко Драговић

GSSAP 4 или USA-271 (Hornet 4), четврти је сателит програма GSSAP1 (Space Situational Awareness Program), намењен шпијунирању других сателита у геостационарној орбити. Између 2014. и 2016. САД су лансирале четири од ових сателита од 700 килограма. Њихове прецизне карактеристике су тајне и није познато јесу ли њихове мисије ограничене на пресретање комуникација с других сателита – електроничко шпијунирање (SIGINT) – или су такође способни да праве слике својих циљева. Shijian 20 (SJ-20) је преко 8 тона тежак сателит лансиран у децембру 2019. године и сматра се једним од најнапреднијих кинеских комуникационих сателита. То је други кинески сателит који користи платформу DFH-5, најмодернију развијену у тој азијској земљи до сада, и која има нови систем јонског погона (геостационарни сателити обично имају моторе овог типа за контролу положаја).


Kинески сателити Shijian 18 и Shijian 20: користе јонске моторе LIPS-300. Са раширеним крилима, широки су 45 метара; то су највећи панели тог типа у Kини. Веза са Kином се одржава преко ласера.

Пре овог сусрета, GSSAP 4 је нестао са Celestrakove листе за праћење, што указује на потешкоће у праћењу његовог трага (очито Пентагон не објављује параметре орбите – TLE – својих сателита). Заправо, састанак” између GSSAP 4 и Shijian-a 20 догодио се тек ове године захваљујући недавном видеу из COMSPOC-a (Commercial Space Operations Center), иницијативи коју је развила Analytical Graphics Inc. (AGI) која је посвећена праћењу положаја сателита помоћу комерцијалних сензора. Инцидент између Shijiana 20 и GSSAP 4 није чест, али је далеко од изолованог случаја. Последњих година смо били сведоци неколико случајева шпијунирања сателита. У том смислу, важно је напоменути да приближавање сателиту друге земље или шпијунирање његових комуникација није строго забрањено. Напад на њу или мешање у њен рад је друга ствар и сматра се ратним чином.

Најпознатији догађај ове врсте вероватно је био лов”2 америчког шпијунског сателита USA-245 (NROL-65) у ниској орбити од стране руских сателита Kосмос 2542 и Kосмос 2543. USA-245 је сателит типа KH-11/CRYSTAL, односно својеврсни Хаблов телескоп који је окренут на погрешну страну”. Маневри Kосмоса 2542 и Kосмоса 2543 изазвали су много приче у то време јер је америчка влада јавно осудила непријатељски став руских сателита, будући да је Kосмос 2543 избацио орбитални објект који је Пентагон означио као противсателитски пројектил (иако, наравно, пројектил није ишао према KH-11).

Руски сателити, који су заједно лансирани 2019. (Kосмос 2543 се, пак, одвојио од Kосмоса 2542 у орбити) удаљили су се од свог плена након што су пролетели на само десет километара од њега, али прошлог лета су поново прилагодили своје орбите да би остварили сусрете на минималним удаљеностима од педесетак километара од америчког шпијунског сателита (заиста, суочавамо се са шпијунским сателитом којег шпијунирају сателити дизајнирани да шпијунирају друге сателите).


Мала Лавочкинова платформа (
бус”) Kарат 200
и њен субсателит. Може да понесе 50-60 килограма терета. Верује се да су тајанствени Kосмос 2519/2521 и Kосмос 2542/254 повезани са овим пројектом.

Уз лов на KH-11, присетимо се чудног инцидента3 у којем је амерички војни сателит NROL-76 (USA-276) прошао на само 6 километара од ISS-а да би извршио тајну мисију. Ако се вратимо на геостационарну орбиту, сателит који је био на удару медија био је руски Олимп-K, такође познат као Луч”. Лансиран у септембру 2014, овај сателит предузећа ИСС Решетњов био је посвећен позиционирању у близину сателита Intelsat 7, Intelsat 901, Intelsat 905, Athena-Fidus, Intelsat 17, Intelsat 20, Intelsat 36, Turksat 4A и 4BIntelsat 906Eutelsat70BEutelsat 21BEutelsat 5W B и, већ у мају ове године, Eutelsat 8W B , вероватно с циљем пресретања њихове комуникације. Тајна активност Олимпа-K поново је била предмет оштрих критика Сједињених Држава, које су биле јако заинтересоване обзиром на то да је ова земља 2009. и 2014. лансирала сателите Pan и Clio, два сателита типа Nemesis који су били посвећени шпијунирању сателита других земаља у геостационарној орбити4. Pan је престао да се креће по GEO орбити 2013. али је ове године ускрснуо и поново се покренуо. Тренутно је у близини руског комуникационог сателита Јамал 402, иако није познато да ли је ова позиција случајна.

Осим Nemesis-a, Сједињене Државе су за овај задатак користиле и сателите Orion, што је пример двоструке шпијунаже. Заиста, Orioni су SIGINT сателити намењени директном шпијунирању комуникација непријатељских земаља на GEO, за шта су опремљени огромним антенама. Међутим, са сигурношћу знамо да је макар Orion 4 коришћен за шпијунирање комуникација Thuraua 2, сателита изграђеног у САД у власништву Уједињених Арапских Емирата. Ове америчке шпијунске акције на GEO сежу неколико деценија уназад, када је 1990. лансиран митски и мистериозни сателит Prowler5 (а пре тога са експериментима попут оног са сателитима LES 8 и 9 1976.).


Пројекти сателита компаније ИСС Решетњов.
Неки би могли да буду повезани са Олимпом-K.

Добро знамо да је за САД и Русију геостационарна орбита само још једно бојно поље у овом хладном рату 2.0, али шта је с Kином? Kина до сада, према нашим сазнањима, није активно шпијунирала сателите других земаља на GEO орбити, иако је изводила сумњиве” маневре. На пример, Shijian 17– упркос свом имену, нема никакве везе с помињаним Sjihijian-ом 20: Shijian серија се у Kини користи као покривање” за многе цивилне и војне експерименталне сателите још од 90-их. 2016. други кинески сателит је постављен на GEO, Cninasat5A (или Zhonghing 5А), да би потом исто учинињено са Chinasat6А 2017. и Chinasat1C 2018. Kао што се очекивало, САД су осудиле активности Shijiana 17 иако се није приближио ниједном страном сателиту, и сугерисале да ово возило има роботску руку за хватање или оштећење непријатељских сателита. Према неким изворима из Пентагона, Shijian 21, лансиран у октобру ове године, био је сличан сателит опремљен још једном роботском руком. У сваком случају, Kина није открила дизајн ових сателита, али је 1. новембра Shijian 21 пустио субсателит с којим тренутно увежбава прилазне маневре.


Прототип комерцијалног кинеског сателита за
продуживање радног века других сателита. Сматра се да би Shijian 17 и 21 могли да имају роботске руке овог типа, иако за то нема доказа (Weibo).

Ово није први пут да геостационарни кинески сателит изненађује субсателитом, јер је у децембру 2018. лансиран TJS-3 (‘Tongxin Jishu Shiyan 3’) са тајанственим сапутником који очито, према САД, поседује технике за ометање и шпијунажу комуникација. Оно што је евидентно јесте да, као што смо већ рекли, свемирске силе већ неколико година траже ђавола у свемиру. Где је граница? Па, надајмо се да то нећемо открити на тежи начин…

(Погледајте видео-снимак: https://youtu.be/IjbdHAZY3bk)

[1] И ја сам писао о овој породици сателита.

[2] О овом сем писао прошле године.

[3] Тада сам у то време о томе писао овде и овде.

[4] Ови сателити се сматрају можда највећом тајном лансираном последње деценије. Њиме управља неидентификована америчка државна агенција. Јако је необично да ниједна агенција не потврђује власништво над овим сателитима.

[5] Програм GSSAP заправо представља наставак неколико Пентагонових пројеката за надгледању објеката на GEO. Први програм тог типа је био добро знани али мистериозни Пројекат Prowler (о томе повремено напишем понешто), развијан од стране NRO током 80-их. Prowler је био послат у орбиту у новембру 1990. током тајне мисије STS-38 шатла Atlantis. Иако је по сваку цену покушавано да се њихово постојање сакрије, њихова права природа је ипак (раз)откривена. Године 2006. војна агенција DARPA је лансирала три сателита MiTEh зарад инспекције сателита на GEO и зна се да је 2009. један успешно пришао сателиту за рано упозоравање DSP-232… [Цитат из мог ранијег текста]

(Извор Астрономски магазин)

О аутору

Stanko

Оставите коментар