MEĐU IZMEĐU

TRSKA LEČI NESANICU?

304 pregleda
Stres glavni uzročnik (Vikipedija)

Istraživački tim japanskog Univerziteta Cukuba ispitivao je komponente šećerne trske kako bi utvrdio mogu li ublažiti nesanicu i probleme sa spavanjem. Stres je jedan od glavnih faktora koji dovode do nesanice i problema sa spavanjem. U nedavno objavljenoj studiji, istraživači japanskog univerziteta Cukuba tvrde da su u šećernoj trsci pronašli aktivnu komponentu koja može ublažiti stres i pospešiti san.

Prema njihovim nalazima, supstanca oktakosanol smanjuje stres i doprinosi uspostavljanju normalnog sna. Zastupljena je u različitim namirnicama kao što su šećerna trska (tanki beličasti sloj na površini), pirinač, ulje pšeničnih klica, pčelinji vosak. Sirovi ekstrakt polikosanol i glavni sastojak oktakosanol već su korišćeni za lečenje drugih zdravstvenih problema kod ljudi.

U navedenoj studiji naučnici su istraživali kako oktakosanol utiče na regulaciju sna kod blago uznemirenih miševa. Oktakosanol u krvnoj plazmi smanjuje nivo kortikosterona, koji stvara stres. Miševi koji su tretirani oktakosanolom počeli su normalno da spavaju. Autori istraživanja dodaju da se karakter sna kod životinja koje nisu bile pod stresom ne menja. Premda veruju da se oktakosanol može bezbedno koristiti i u terapiji nesanice kod ljudi (jer se nalazi u hrani), zaključuju da je potrebno izvesti posebnu studiju koja će to potvrditi.

(Valentina Delić, RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar