PANDORINA KUTIJA

TRUDNICE SU UGROŽENE

204 pregleda
Getty Images

Nova američka studija otkrila je uznemirujuće činjenice o hemikalijama kojima su izložene trudnice u SAD i kakve one posledice mogu imati one i njihove bebe.

Trudnice u SAD izložene su hemikalijama kao što su melamin, cijanurinska kiselina i aromatski amini, koje mogu povećati rizik od raka i štetiti razvoju deteta, tvrde istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku i Univerziteta Džon Hopkins.

Melamin i cijanurinska kiselina pronađeni su u uzorcima gotovo svih učesnica istraživanja, ali najviše količineizmerene su kod tamnoputih žena i onih koje su više bile izložene duvanu. Četiri aromatska amina koji se obično koriste u proizvodima što sadrže boje i pigmente su, takođe, nađena kod gotovo svih trudnica.

Nalaze se svuda

Ljudi mogu biti izloženi melaminu i aromatskim aminima na različite načine: kroz vazdih koji udišu, jedući kontaminiranu hranu ili gutajući kućnu prašinu, ali i iz vode za piće ili korišćenjem proizvoda koji sadrže plastiku, boje i pigmente.Ove hemikalije izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog svoje povezanosti s rakom i razvojnom toksičnošću, a u Sjedinjenim Državama se ne prate rutinski”, istakla je dr TrejsiDŽ.Vudruf, profesorka opstetricije, ginekologije i reproduktivne medicine koja na Kalifornijskom univerzitetu vodi Program o reproduktivnom zdravlju i okolini i koautorka studije objavljene u naučnom časopisu Chemosphere.

Zajedno su opasnije

Melamin i njegov glavni nusprodukt, cijanurinska kiselina jesu hemikalije koje se često koriste u proizvodnji različitih proizvoda. Problem je kad se obe nađu u istom proizvodu, jer tada je toksičnost najveća. Melamin se nalazi u posuđu, plastici, podovima, na kuhinjskim pultovima i u pesticidima; cijanurinska kiselina se koristi kao dezinfekciono sredstvo, stabilizator plastike i za čišćenje u bazenima; aromatski amini nalaze se u boji za kosu, maskari, mastilu za tetoviranje, boji, duvanskom dimu i izduvnim gasovima dizela.

Utvrđeno je da melamin oštećuje funkciju bubrega, izaziva nastanak bubrežnog kamenca i opstrukciju mokraćnih puteva kod nekih ljudi. Dodatni ogledi na životinjama pokazuju da melamin smanjuje i funkciju mozga.Za svoju studiju istraživači su izmerili 45 hemikalija povezanih s rakom i drugim rizicima koristeći nove metode za hvatanje hemikalija ili hemijskih tragova u uzorcima urina kod 171 žene, koje su bile deo programa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje – Uticaj okoline na ishode zdravlja đece (ECHO). Razdoblje istraživanja obuhvata period od 2008. do 2020. godine.

Najugroženija grupa

Žene su dolazile su iz Kalifornije, orgije, Ilinoisa, Nju Hempšira, Njujorka i Portorika. Otprilike jedna trećina (34 odsto) bile su belkinje, 40 posto su bile Latinoamerikanke, 20 postotakabile su afroameričkog porekla, 4 posto su predstavljale Azijatkinje, a preostala 3 pripadalo je drugim rasnim grupama. Prethodne studije o melaminu sprovedene su među trudnicama u azijskim zemljama ili ograničene na osobe koje nisu trudne u SAD.

Zabrinjavajuće je što smo pronašli visoke razine štetnih kemikalija kod žena afroameričkog porijekla”, izjavila je koautorka studije dr Džesi Bakli, vanredna profesorka u Blumbergovoj školi javnog zdravlja u sastavu UniverzitetaDžon Hopkins.

Primerice, iznosi 3,4-dikloranilina (hemikalije koja se koristi u proizvodnji boja i pesticida) bile su više od 100 posto više među afroameričkim i latinoameričkim ženama u porđenju s belkinjama.Naša otkrića izazivaju zabrinutost za zdravlje trudnica i fetusa, budući da su neke od ovih hemikalija poznate kao karcinogene i potencijalno utiču na razvoj deteta. Jasno je da su potrebne regulatorne mere da bi se ograničila izloženost”, rekao je Gihae Čoi, prvi autor studije i postdoktorand na Univerzitetu Džon Hopkins.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar