MEĐU IZMEĐU

TUMOR NA MOZGU NESTAJE

547 pregleda
Shutterstock

Eksperimentalna vakcina uništava postojeće i sprečava nove. Mogla bi da deluje i na druge tumore, smatraju naučnici.

Dr Halid Šah, direktor Centra za matične ćelije i translacionu imunoterapiju u Brigaham and woman hospitalna medicinskoj školi Harvard, i njegov tim osmislili su terapiju dvostrukog dejstva koja može da eliminiše postojeće tumore i spreči pojavu budućih tumora, prenosi  IFL Science. Ciljana terapija glioblastoma, agresivnog i smrtonosnog oblika kancera mozga, osmišljena je da zaustavi ponovnu pojavu na modelima miševa, označavajući važnu prekretnicu u lečenju i prevenciji.

„Koristeći genetsko inženjertvo, mi prenamenjujemo ćelije kancera da bismo usavešili terapiju koja ubija tumorske ćelije i stimuliše imuni sistem da uništi primarne tumore i spreči nastanak novih”, rekao je dr Šah.Lečenje je jednostavna ideja ali, kao i kod svih naučnih planova, nije tako lako u praksi. Većina vakcina protiv kancera koristi inaktivirane tumorske ćelije, slično kao što virusna vakcina koristi inaktivirane virusne čestice da bi pomogla imunološkom sistemu da identifikuje sve žive tumore i uništi ih.Međutim, ovo istraživanje je planirano da transformiše žive tumorske ćelije u agense protiv karcinoma koji će uništiti aktivne tumorske ćelije i omogućiti imunološkom sistemu da zapamti kako da se bori protiv njih sledeći put.Da bi to uradili, dr Šah njegov tim naučnika su se okrenuli genetskom preuređivanju CRISPR-Cas9.

Žive tumorske ćelije treba da se prenamene tako da oslobađaju imunomodulatore koji pomažu imunološkom sistemu da uništi ćelije tumora mozga, dok istovremeno eksprimiraju proteine na svojoj površini što ih čini veoma očiglednim za imune ćelije. Ovo im pomaže da se sete kako da unište slične ćelije sledeći put.Ono što ovaj pristup čini obećavajućim jeste da žive tumorske ćelije, za razliku od inaktiviranih ćelija, mogu da deluju i na druge tumorske ćelije u mozgu, dovodeći agense protiv karcinoma direktno do cilja.

Nakon što je upakovana u vakcinu, tim ju je isporučio modelima miša sa imunološkim sistemom koji oponaša ljudski, čineći rezultate što je moguće bližim ispitivanjima na ljudima bez stvarnog korišćenja ljudi. Terapija se pokazala bezbednom i efikasnom na modelima, pružajući dugotrajan imuni odgovor.Prema mišljenju dr Šaha, ovaj pristup nije namenjen samo za glioblastom, već i za druge solidne tumore.„Naš cilj je da uvedemo inovativan, a prenosiv pristup da bismo mogli da načinimo terapijsku vakcinu koja ubija karcinom i na kraju će imati trajni uticaj u medicini”, objasnio je dr Šah. Istraživači veruju da postoji mogući put do ispitivanja na ljudima kada budu sprovedena dalja ispitivanja bezbednosti ove vakcine.Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Translational Medicine.

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar