МЕЂУ ИЗМЕЂУ

У ЛЕКСИОКОНУ ЈОШ 11 АРХИТЕКАТА

Насловница Лексикона (Википедија)

Насловница Лексикона (Википедија)

Најпотпунији именик српских архитеката,  на интернет страници leksikon.asa.org.rs, монилух дана добио је још 11 страница с кратким биографијама нових имена (Светлана Бакић,  Антоније Антић, Мирко Ковачевић, Давор Ереш, Петар Бадовинац, Драгана Базик, Виљем Бадер, Сава Форкапић, Жељко Петковић, Ивана Дамјановић, Александра Праштало, Мина Обрадовић, Милица Брковић Бајић, Горан Половина, Милан Миодраговић и Никола Цекић).

Лексикон српских архитеката је најобимнији именик српских архитеката од почетка 19. века до данас. То је широки извод из грађе коју у дигитализованом облику поседује Музеј АСА. Грађа је сакупљана током последњих шездесет година у разним акцијама институција у култури и науци, на иницијативу Зорана Маневића. На основу ове грађе до сада су публикована три издања (1999, 2002, 2008). По идеји архитекте Андрије Маркуша, четврто издање Лексикона појављује се у дигиталном облику на интернету адреси www.leksikon.asa.org.rs.

Лексикон, као и Музеј АСА, јесу покушаји да се одвоји оно што постоји као реална основа за историју српске архитектуре од оних дела (објеката, конкурсних радова, пројеката) који су изгубљени или се до данас не могу идентификовати.

Асоцијација српских архитеката (АСА, asa@sbb.rs) је најстарије, прво репрезентативно удружење архитеката у Србији. Основана је 2010 године и наставила традицију удружењња архитеката од 1890. године до нестанка Савеза архитеката Србије 2009 године. Програм активности АСА укључује све традиционалне форме одбране струке од урушавања њеног значаја: јавне дискусије, часопис, изложбе, конкурсе.

(Извор АСА)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар