MEĐU IZMEĐU

U MAGNETSKOM TUNELU

205 pregleda
ESA

Misteriozne strukture na našem nebu koje decenijama zbunjuju astronome možda su konačno dobile svoje objašnjenje, koje je zapravo vrlo neobično.Kad bismo pogledali u nebo, videli bismo ovu strukturu nalik tunelu u gotovo svakom smeru u kojem gledamo. Odnosno, to bi bilo moguće kada bismo mogli očima percipirati radio-talase”, rekla je astronomkinja Dženifer Vest sa Univerziteta Toronto u Kanadi.


(
Dominion Radio Astrophysical Observatory/Villa Elisa telescope/ESA/Planck)

Naime, na našem se nebu vide dve velike strukture za koje znamo već godinama, ali ih do sada nismo povezivali – North polar spur i Fan region. North polar spur (NPS) je veliko područje vrućeg gasa koje emiuje rendgensko i radio-zračenje, a nalazi se iznad ravnine naše galaksije. Počinje u blizini sazvežđa Strelca i proteže se do Škorpiona, Lupusa i Kentaura.Fan region je područje koje se smatra jednim od najdominantnijih izvorišta polarizovanog zračenja.

North polar spur i fan region nalaze se na suprotnim stranama neba, no naučnici smatraju da bi njih mogao povezivati ogromna mreža magnetskih niti. Ove bi mogle tvoriti strukturu nalik tunelu koja kruži oko Sunčevog sistema, ali i drugih obližnjih zvezda, piše Science Alert. Dženifer Vest i kolege pokazali su da se ta dva područja mogu povezati. Pomoću modela i simulacija prikazali su kako bi moglo izgledati radijsko nebo ako su te dve strukture povezane magnetskim nitima. Utvrdili su da su strukture najverovatnije od nas udaljene oko 350 svetlosnih godina, što je u skladu s nekim drugim procenama.

Naravno, da bi se potvrdili ovi nalazi, potrebna su dalja istraživanja. No, ova studija je već sada ponudila neke dobre odgovore o pitanju formiranja i evolucije magnetskih polja u galaksijama i načinu na koji se ta polja održavaju.Magnetska polja ne postoje izdvojeno. Moraju biti međusobno povezana. Dakle, sledeći korak je bolje razumevanje načina na koji se ovo lokalno magnetsko polje povezuje s galaktičkim magnetskim poljem većih razmera, ali i s magnetskim poljima manjeg opsega, poput onoga Sunca i Zemlje”, rekla je Dženifer Vest.Istraživanje nazvano A Unified Model for the Fan Region and the North Polar Spur: A bundle of filaments in the Local Galaxy uskoro bi trebalo biti objavljeno u The Astrophysical Journal, a sada je dostupno na arXiv-u.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar