МЕЂУ ИЗМЕЂУ

У САТЕЛИТСКОМ ОБЛАКУ

AFP

Руска будућа орбитална свемирска станица платформу за одржавање, поправку и пуњење горива свемирских летелица имаће свој облак” сателита. Русија планира у орбити око Земље изгради властиту орбиталну станицу која ће се звати Руска орбитална сервисна станица (РОСС), открио је за агенцију ТАСС Владимир Соловјов, главни дизајнер корпорације Energia Space Rocket и дописни члан Руске академије наука.

Ескадрила сателита ће, можда, бити направљена за РОСС. Верујемо да ће то бити нешто ново у свемирској технологији, јер ће облак свемирскох летелица летети на 100 до 200 километара од станице и сваки имати свој специфични задатак, рекао је Владимир Соловјов. Будућа руска орбитална станица имаће и модул са спољашњом платформом за одржавање, поправку и пуњење горивом свемирских летелица. Ако се нешто догоди свемирској летелици, мали свемирски тегљач могао би јој се приближити и довући је до станице.

Споменута корпорација за свемирске ракете спремна је да се ухвати у коштац с тим пројектом, ако јој припадне тај задатак. У априлу ове године заменик руског премијера најавио је да ће Русија кренути у пројекат изградње властите свемирске станице због стања на Међународној свемирској постаји (ISS). Kасније је шеф Роскосмоса Дмитриј Рогозин изјавио да је поменута корпорација добила задатак направити први основни модул за нову руску орбиталну станицу до 2025. године, а посао је у току.

Извор Зимо

О аутору

Stanko

Оставите коментар