MEĐU IZMEĐU

U SMRTI ŽIVOT PRED OČIMA

243 pregleda
Unsplash

Naučnici su slučajno došli do otkrića da sećanja iz života zaista prolaze ispred očiju u času umiranja.

Tim naučnika merio je moždane talase 87-godišnjeg pacijenta koji je oboleo od epilepsije.Tokom neuroloških pregleda doživeo je smrtonosan srčani udar koji je doveo do neočekivanog snimka umirućeg mozga.Otkriveno je da su 30 sekundi pre i posle srčanog udara moždani talasi pacijenta pratili istu šemu kao kada sanjamo ili se prisećamo uspomena.

Ovakva vrsta moždane aktivnosti ukazuje da se fenomen prolaska života pred očima zaista dešava u poslednjim trenucima života, navodi tim u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Frontiers in Aging Neuroscience.Doktor Ajmal Zemar, koautor studije, rekao je za BBC Bi- da je kanadski tim iz Vankuvera slučajno došao do ovakvog otkrića.Ovo se desilo potpuno slučajno. Nismo planirali da izvedemo ovakav eksperiment, naveo je Zemar.

Da li ovaj nalaz znači da će svako od nas videti neke drage uspomene i ljude pre nego što umre? Zemar dodaje da je to nemoguće sa sigurnošću reći.Ako bih morao da uđem u domen filozofije, spekulisao bih da ukoliko mozak zaista doživljava ovako nešto, onda bi se verovatno prisećao lepih, a ne ružnih trenutaka, istakao je kanadski doktor, dodajući da od čoveka do čoveka zavisi šta bi čiji mozak izdvojio kao upečatljive trenutke.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar