MEĐU IZMEĐU

UBICA SUPERBAKTERIJA

308 pregleda

Slično se sličnim suzbija. Novopronađena bakterija (Streptomyces sp. myrophorea) u zemljištu Severne Irske veoma uspešno zaustavlja bujanje superbakterije koju nijedan poznati lek nije mogao do sada da izleči.

Iako spolja podseća na gljivice, to je istinska bakterija, saopštili su na Univerzitetu Svonzi. Proučavaoci sastava tla u ovoj zemlji dugo su verovali da su otkrili nepoznat soj koji je delotvoran protiv četiri vrste od šest superbakterija otpornih na sve antibiotike, čak i na zlatnu stafilokoku (MRSA). Rečeni mikroorganizmi, kako je nedavno obznanjeno, mogu usmrtiti 1,3 miliona žitelja Evrope do 2050. godine.

TimUniverzitetske medicinske škole iz ​​Svonzija sastavljenje, inače, od istraživača iz Velsa, Brazila, Iraka i Severne Irske.Područje u kojem je iskopana ova bakterija poznato je po alkalnim pašnjacima, za čije se tlo odvajkada smatra da je lekovito.Male količinezemlje, zamotane u pamučnu tkaninu,korišćene su za lečenje mnogih bolesti, uključujući zubobolju, grlo i infekcije vrata.

Rečeni mikroroganizam sprečava umnožavanje četiri od šest multirezistentnih patogena prema merilima Svetske zdravstvene organizacije: Enterococcus faecium (VRE), Staphylococcus aureus (MRSA), Klebsiella pneumonia i Acinetobacter baumanii. Podjednako je imala učinka i protiv gram pozitivnih i gram negativnih bakterija, koje se razlikuju u sklopućelijskog zida (obično su gram negativne otpornije na antibiotike). Još nije ustanovljeno kojim to sastojkom postiže. Da iznenađenje bude veće, svojim mirisom podseća na zimzeleno drveće.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar