МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УБИЦА СУПЕРБАКТЕРИЈА

Налик гљивици (Свонзи)

Слично се сличним сузбија. Новопронађена бактерија (Streptomyces sp. myrophorea) у земљишту Северне Ирске веома успешно зауставља бујање супербактерије коју ниједан познати лек није могао до сада да излечи.

Иако споља подсећа на гљивице, то је истинска бактерија, саопштили су на Универзитету Свонзи. Проучаваоци састава тла у овој земљи дуго су веровали да су открили непознат сој који је делотворан против четири врсте од шест супербактерија отпорних на све антибиотике, чак и на златну стафилококу (MRSA). Речени микроорганизми, како је недавно обзнањено, могу усмртити 1,3 милиона житеља Европе до 2050. године.

ТимУниверзитетске медицинске школе из ​​Свонзија састављенје, иначе, од истраживача из Велса, Бразила, Ирака и Северне Ирске.Подручје у којем је ископана ова бактерија познато је по алкалним пашњацима, за чије се тло одвајкада сматра да је лековито.Мале количинеземље, замотане у памучну тканину,коришћене су за лечење многих болести, укључујући зубобољу, грло и инфекције врата.

Речени микророганизам спречава умножавање четири од шест мултирезистентних патогена према мерилима Светске здравствене организације: Enterococcus faecium (VRE), Staphylococcus aureus (MRSA), Klebsiella pneumonia и Acinetobacter baumanii. Подједнако је имала учинка и против грам позитивних и грам негативних бактерија, које се разликују у склопућелијског зида (обично су грам негативне отпорније на антибиотике). Још није установљено којим то састојком постиже. Да изненађење буде веће, својим мирисом подсећа на зимзелено дрвеће.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар