PANDORINA KUTIJA

UBIJA BAKTERIJE SMRTI

602 pregleda
Pixabay

Otkriven neverovatan molekul koji uništava 300 vrsta mikroorganizama otpornih na antibiotike.

Bakterije vremenom postaju sve otpornije na antibiotike, što izaziva probleme mnogim naučnicima i zdravstvenim organizacijama. Naime, savremena medicina se suočava s razvojem bakterija rezistentnih na sve postojeće lekove, uključujući one koji se smatraju poslednjom linijom odbrane.

Možda nas čeka pozitivan korak na tom području. Naime, istraživači su nedavno pronašli molekul koji delotvorno kontroliše ove mikroorganizme otporne na sve vrste antibiotika. To je jedinjenje fabimicin, koje bi se, ako prođe klinička testiranja (provere na ljudima), moglo koristiti u borbi protiv nekih od najtvrdokornijih infekcija.Novi potencijalni tretman usmeren je na gram-negativne bakterije, grupu patogena koje je teško uništiti, a obično su uzrok infekcija urinarnog trakta, upale pluća, čak i krvotoka, piše Science Alert.

Naučnici su najpre analizirali antibiotik za koji se zna da je uspešan protiv gram-pozitivnih bakterija i na njemu izveli nekoliko strukturnih promena da bi molekul stekao sposobnost da se infiltrira kroz odbranu gram-negativnih sojeva.

Ove vrste bakterija otporne su na antibiotike zbog zaštitne spoljašnje membrane koja stvara svojevrsni zid što ne propušta za njih štetne tvari, poput lekova. Prema istraživanju objavljenom 2022. u časopisu Lancet, rezistencija bakterija na antibiotike odnosi oko 3.500 života svakog dana, pa je postala vodeći uzrok smrti u svetu.Slične obeshrabrujuće rezultate imala je studija sprovedena u engleskoj bolnici koja je pokazala da je više od trećine osoba sa infekcijama krvi gram-negativnim bakterijama umrlo za godinu dana.

Fabimicin se tokom istraživanja probio kroz taj problematični spoljašnji sloj, pri čemu nije naneo preveliku štetu zdravim, odnosno nama potrebnim, bakterijama. Naučnici su prvo analizirali antibiotik za koji se zna da je uspešan protiv gram-pozitivnih bakterija i na njemu izveli nekoliko strukturnih promena da bi molekul stekao sposobnost da se infiltrira kroz moćnu odbranu gram-negativnih sojeva.

„S obzirom na obećavajuće delovanje fabimicina kod infekcije miševa i ohrabrujuće podatke da je dramatično stabilniji u plazmi pacova i ljudi, razumno je verovati da bi se njegova delotvornost mogla poboljšati u lečenju viših organizama”.

Pomenuto jedinjenje je prilikom testiranja u laboratoriji i na miševima delovalo na više od 300 vrsta bakterija otpornih na lekove. Štaviše, kod miševa sa upalom pluća ili infekcijama mokraćnog sistema je, čak, smanjilo iznose štetnih bakterija.S obzirom na obećavajuće delovanje fabimicina kod infekcije miševa i ohrabrujuće podatke da je dramatično stabilniji u plazmi pacova i ljudi, razumno je verovati da bi se njegova delotvornost mogla poboljšati u lečenju viših organizama”, pišu istraživači.

Otkrivanje antibiotika koji bi mogli delovati na gram-negativne bakterije nije nešto što se događa svakog dana, tako da je biosinteza fabimicina, zapravo, vrlo značajan iskorak. Što vreme više prolazi, sve bolje se razume kako funkcionišu gram-negativne bakterije i jasnije na koje sve načine mogu suzbiti.

Naravno, proći će dosta vremena pre nego što se fabimicin može koristiti kao lek. Da bi bio odobren, lek mora proći kroz tri faze kliničkih ispitivanja. U prvoj fazi učestvuje manji broj ispitanika, obično između 20 i 100 (ili ređe nekoliko stotina) i njome se utvrđuje preliminarna procena sigurnosti i delotvornosti leka.

U drugoj fazi se učinak delovanja testira na većem broju ispitanika, obično između 50 i 300, i analiziraju se različiti načini primene doza. U trećoj fazi se uključuje najveći broj ispitanika – od više stotina do više desetina hiljada, zavisno od bolesti za koju se razvija lek ili vakcina. U ovom trenutku se određeni kandidat upoređuje s placebom da bi se ispitala stvarna uspešnost novog leka, dodatno se testirala bezbednost i utvrdile nuspojave.

Istraživanje pod nazivom An Iterative Approach Guides Discovery of the FabI Inhibitor Fabimycin, a Late-Stage Antibiotic Candidate with In Vivo Efficacy against Drug-Resistant Gram-Negative Infectionsobjavljeno je u časopisu ACS Central Science.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar