PANDORINA KUTIJA

UBRIZGAO SEBI GLJIVU

417 pregleda

Muškarac (30) iz SAD skuvao je čaj od čarobnih gljiva” i ubrizgao ga u svoje vene. Nekoliko dana kasnije završio je na odeljenju hitne pomoći s kolonijom gljiva koja mu je rasla u krvi.

Dotični je proveo 22 dana u bolnici, od toga osam dana na intenzivnoj njezi. Imao je multisistematsko prigušenje organa. Kasnije je pušten iz bolnice, ali je još uvek na dugotrajnom režimu antibiotika i antifungalnih lekova, stoji u studiji slučaja koja je objavljena 11. januara u časopisu Journal of the Academy of Consultation-Liaison Psychiatry.

Psilocibinske gljive sadrže psihoaktivna jedinjenja psilocin i psilocibin. Poznate su i pod nazivom čarobne gljive”, pa se smatraju psihodeličnom drogom.

Iz incidenta se nije saznalo može li ubrizgavanje tekućine od gljiva izazvati dugoročne psihoaktivne učinke, kao što se ponekad dogodi nakon oralnog uzimanja psihodeličnih gljiva.Primerice, u nekim retkim slučajevima nakon uzimanja gljiva može doći do halucinogenog perzistentnog poremećaja percepcije (HPPD), gde korisnik doživljava živopisne epizode halucinacija dugo nakon probanja gljiva, piše ScienceAlert. Psilocibinske gljive sadrže psihoaktivna jedinjenja psilocin i psilocibin. Poznate su i pod nazivom čarobne gljive”, pa se smatraju psihodeličnom drogom.

Lekari sa Creighton University School of Medicineopisali su slučaj neimenovanog 30-godišnjaka koji je sebi u krv ubrizgao čaj od gljiva da bi ublažio simptome bipolarnog poremećaja i zavisnost od opioida. Članovi njegove porodice primetili su da je prestao da redovno uzima lekove i da je često imao epizode depresivnih i maničnih stanja.

Pomenuti je na internetu pročitao da halucinogena sredstva, poput LSD-a i psilocibinskih gljiva, mogu imati pozitivan terapijski učinak i odlučio je skuvati čaj od čarobnih gljiva. Tekućinu je filtrirao pomoću pamučnog tampona, a zatim ju ubrizgao u telo. Sledećih dana postao je letargičan i bilo mu je zlo, a koža je počela žuteti. Ubrzo je dobio proliv i počeo povraćati krv.

Kada ga je porodica pronašla u takvom stanju, odvela ga je na odeljenje za hitne slučajeve. Lekari su uočili da se čudno ponaša, da je zbunjen i da zbog promenjenog mentalnog stanja ne može učestvovati u razgovoru.Ubrzo su počeli da mu otkazuju organi, uključujući jetru i bubrege, i prebačen je na intenzivnu negu. U krvi je imao bakterijsku infekciju mikrobom brevibacillus i gljivičnu infekciju sojem Psilocybe cubensis – što znači da je čarobna gljiva” sada rasla u njegovoj krvi. Psilocybe cubensis je jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih psilocibinskih gljiva.

Lekari u studiji kažu da postoje naznakeda psilocibin može lečiti depresiju i anksioznost, ali napominju da se u tom slučaju ova supstanca mora uzimati u kontrolisanim uslovima i pod nadzorom lekara.

Ovome tridesetoodišnjaku se nakon otkazivanja organa počela skupljati tečnost u plućima, pa je neko vreme bio na respiratoru. Na svu sreću, terapija lekovima je delovala, pacijent je preživio kritične trenutke i otpušten je iz bolnice.Lekari u studiji kažu da postoje naznake da psilocibin može lečiti depresiju i anksioznost, ali napominju da se u tom slučaju ova supstanca mora uzimati u kontrolisanim uslovima i pod nadzorom lekara.

Prema izveštaju časopisa Neuropharmacologyiz 2018, naučnici su u većini istraživačkih studija ispitanicima davali psilocibin u obliku tableta, a u nekoliko slučajeva i intravenskim putem. Ali tada su davali injekcije u strogo kontrolisanim dozama, a u njima nije bilo gljiva, već samo jedinjenje psilocibin, koje nije aktivno u tom smislu i ne može se razmnožavati u našem telu.

Kada ljudi žele rekreativno da konzumiraju čarobne gljive, često ih spreme u obliku čaja ili ih jedu sirove ili osušene. Znaju da ih stave u kapsule ili oblože čokoladom, ali nikada ih ne ubrizgavaju direktno u krvotok. Nakon konzumacije ovih gljiva dolazi do izmenjene percepcije i raspoloženja, što ponekad kod korisnika može izazvati teskobu, strah i zbunjenost, aoi povišeni krvni pritisak, povraćanje, glavobolje i grčeve u želucu.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar