MEĐU IZMEĐU

UDAR KORONE NA EREKCIJU

1.642 pregleda

Utvrđeno je da koronavirus napada unutrašnje zidove krvnih sudova, takozvani endotel, odnosno organ koji oblaže čitav krvotok. To uključuje i zidove u penisu.

Naučnici iz Italije i SAD upozorili su na još jednu potencijalnu dugoročnu posledicu zaraze covidom-19 – erektilnu disfunkciju.Tokom nedavnog intervjua za američku televiziju En-Bi-Si specijalistkinja za zarazne bolesti Dina Grejson rekla je da ima sve više dokaza koji upućuju da bi koronavirus mogao dugoročno izazvati poteškoće s erekcijom, piše „Dojče vele”.Znamo da uzrokuje probleme u krvotoku. Dakle, to je nešto što stvarno zabrinjava – ne samo da je ovaj virus smrtonosan već može prouzročiti i dugoročne probleme s krvožilnim sustavom, probleme koji kod nekoga mogu potrajati do kraja života”, kazala je Grejson.

Italijansko istraživanje Addressing male sexual and reproductive health in the wake of COVID-19 outbreak, koje je objavljeno u julu, pokazalo je da je erektilna disfunkcija istovremeno faktor rizika za upalu pluća nakon zaraze kovidom-19, ali i moguća posljedica”.Erektilna disfunkcija savršen je biomarker opšteg fizičkog i psihičkog zdravlja”, rekao je rukovodilac studije, endokrinolog i seksolog Emanuele Janini sa univerziteta u Rimu Tor Vergata. S obzirom na to da kovid-19 utiče i na mentalno i na fizičko stanje zaraženog, rekao je, nije preterano iznenađujuće da je erektilna disfunkcija jedna od posledica ove bolesti.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da su ljudi zaraženi koronavirusom koji su ranije patili od erektilne disfunkcije skloniji razvoju upale pluća. Razlog tome je što upala pluća uključuje ista popratna oboljenja koja su često povezana i s erektilnom disfunkcijom, kao što su: respiratorni problemi, upale, hormonalni problemi, stres, anksioznost, depresija i endotelna disfunkcija.Poremećaji erekcije nastaju kada je ograničen protok krvi u penisu. Uzroci ovog poremećaja mogu biti složeni i različiti, kako fiziološki tako i psihološki.

Različiti faktori koji utiču na kardiovaskularni, nervni i endokrini sistem mogu uzrokovati ili pridoneti problemima s erekcijom, a jedan od činilica rizika koji se ističe kod obolelih od koronavirusa jeste oštećenje krvotoka i disajnih organa.Naime, utvrđeno je da koronavirus napada unutrašnje zidove krvnih sudova, takozvani endotel, odnosno organ koji oblaže čitav krvotok. To uključuje i zidove u penisu.Iako veći krvni ugrušci mogu uzrokovati srčani i moždani udar, stručnjaci smatraju da oštećenja na srcu koja nastaju nakon zaraze kovidom-19 uglavnom dolaze zbog vrlo malih ugrušaka koji blokiraju sitne krvne sudove u srčanom mišiću. U penisu, takođe, postoje osobito mali krvni sudovi koji se brzo mogu začepiti kad se ograniči protok arterijske krvi.

Mada problemi s krvožilnim sustavom mogu objasniti neke pojave erektilne disfunkcije među pacijentima s koronavirusom, stručnjaci naglašavaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo zbog čega tačno dolazi do problema s erekcijom kod pacijenata zaraženih kovidom-19.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar