MEĐU IZMEĐU

UDAR KORONE NA SPERMU

1.282 pregleda
Shutterstock

Broj i pokretljivost spermatozoida narušeni više meseci nakon bolesti.

Kvalitet sperme kod nekih muškaraca bila je narušena i nekoliko meseci nakon oporavka od kovida-19, objavila je nedavna studija belgijskih naučnika.Njihovo istraživanje pokazalo je da spermatozoidi sami po sebi nisu zarazni, ali u grupi od 35 muškaraca koji su dali uzorke na analizu u okviru od mesec dana od oporavka od simptomatske infekcije koronavirusom, smanjena pokretljivost spermatozoida uočena je u 60 odsto slučajeva, a manji broj spermatozoida kod 37 odsto ispitanika.

Prema podacima objavljenim u stručnome časopisu Fertility and Sterilityuzorci semena dobijeni su od 120 Belgijanaca prosečne starosti 35 godina, u proseku 52 dana nakon što su preležali kovid-19.Kod 51 ispitanika testiranog između jednog i dva meseca nakon oporavka od kovida, u 37 odsto ih je uočena smanjena pokretljivost spermatozoida, a u 29 odsto evidentiran je manji broj spermatozoida. Kod 34 ispitanika koji su dali uzorak semena najmanje dva meseca nakon oporavka od kovida, pokretljivost spermatozoida bila je poremećena u 28 odsto slučajeva, a manji broj spermatozoida uočen je kod šest odsto.

Težina bolesti, odnosno infekcije kovidom-19 nije u korelaciji sa karakteristikama spermatozoida, rekli su naučnici.„Parove koji žele decu trebalo bi upozoriti na to da kvaliteta sperme nakon preležane infekcije kovidom-19 kod većine nije optimalna. Procenjeno vreme oporavka od bolesti je tri meseca, a u toku su i dodatna istraživanja kojima će se potvrditi i utvrditi da li je kod manjeg broja muškaraca došlo do trajnih posledica, zaključili su belgijski naučnici.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar