MEĐU IZMEĐU

UGRAĐENO VEŠTAČKO SRCE

112 pregleda

Francuska kompanija „Karmau objavila je da je prvi put prodala svoje potpuno veštačko srce, poznato pod nazivom Aeson, koje je potom implantirano pacijentu u italijanskoj bolnici u Napulju, čime je utrt put daljem komercijalnom razvoju.Ugradnju je izveo kardiokirurg Ćiro Majelo u bolničkom centru u Napulju, koji u Italiji prednjači u znanju i iskustvu u primeni veštačkog srca.

Nijedno srce Aeson nije do sada upotrebljeno van kliničkih studija, istakla je kompanijska glasnogovornica. Dodala je da je troškove operacije od 150.000 evra pokrio regionalni zdravstveni sistem i da očekuje povraćaj troškova od Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo.Karmaovoveštačko srce dizajnirano je za sve pacijente koji pate od hroničnih insuficijencija srca ili akutnih insuficijencija koje nastaju nakon infarkta. Ovaj izum bi trebalo pomoći i svim srčanim bolesnicima koji pate od koronarnih bolesti i arterijske hipertenzije.

Kompanija je 15. jula objavila prvu humanu implantaciju svojeg veštačkog srca u SAD u okviru kliničkog istraživanja Univerzitetske bolnice Daram u Severnoj Karoloni. Bolnica je deo Djuk univerziteta.Odmah nakon te objave kompanijine deonice na Pariskoj berzi skočile su 6,77 posto, na 23,53 evra.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar