МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УГРАЂЕНО ВЕШТАЧКО СРЦЕ

Carmat

Француска компанија „Карма у објавила је да је први пут продала своје потпуно вештачко срце, познато под називом Aeson, које је потом имплантирано пацијенту у италијанској болници у Напуљу, чиме је утрт пут даљем комерцијалном развоју. Уградњу је извео кардиокирург Ћиро Мајело у болничком центру у Напуљу, који у Италији предњачи у знању и искуству у примени вештачког срца.

Ниједно срце Аeson није до сада употребљено ван клиничких студија, истакла је компанијска гласноговорница. Додала је да је трошкове операције од 150.000 евра покрио регионални здравствени систем и да очекује повраћај трошкова од Националног завода за јавно здравство.Кармаово вештачко срце дизајнирано је за све пацијенте који пате од хроничних инсуфицијенција срца или акутних инсуфицијенција које настају након инфаркта. Овај изум би требало помоћи и свим срчаним болесницима који пате од коронарних болести и артеријске хипертензије.

Компанија је 15. јула објавила прву хуману имплантацију својег вештачког срца у САД у оквиру клиничког истраживања Универзитетске болнице Дарам у Северној Kаролони. Болница је део Дјук универзитета. Одмах након те објаве компанијине деонице на Париској берзи скочиле су 6,77 посто, на 23,53 евра.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар