MEĐU IZMEĐU

UGROŽENE TRI VRSTE PČELA

538 pregleda
Dodatna zaštita (Vikipedija)

Neonikotinoidi predstavljaju kontroverznu grupu pesticida koja je u upotrebi od devedesetih godina. To su najčešće korišćeni insekticidi za brojne kulture.

Pesticidi iz grupe neonikotinoida predstavljaju opasnost po divlje i medonosne pčele, koje su ključne za oprašivanje i reprodukciju mnogih biljaka, potvrdila je nova analiza Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA). Neonikotinoidi su najčešće korišćeni insekticidi za brojne kulture.

Agencija je samo potvrdila ono što je još 2013. godine utvrđeno za tri neonikotinoida koja su u širokoj upotrebi ‒ klotijanidin (clothianidin), imidakloprid (imidakloprid) i tijametoksam (thiamethoxam).

Evropska unija od 2013. ograničava
upotrebu neonikotinoida, ali će, s
obzirom na nove analize, Komisija i
članice razmotriti potencijalne
amandmane na važeće restrikcije.

„Mnogo je zaključaka, zbog faktora poput vrste pčela, nameravane upotrebe pesticida i nivoa izloženosti. Potvrđena je ukupna opasnost za tri analizirane vrste pčela”, rekao je Hose Tarazona, šef Odeljenja za pesticide. Komentarišući rizike navedene u izveštaju, portparol Agencije je rekao da pčele mogu da budu izložene neonikotinoidima na više načina, zavisno od upotrebe pesticida.

Na pitanje da li je moguća potpuna zabrana neonikotinoida, ovaj zvaničnik je rekao da posao Agencije podrazumeva naučnu procenu rizika, a ne odlučivanje o dozvolama za regulisane proizvode, uključujući pesticide.„Odgovornost je na Evropskoj komisiji i vlastima članica EU”, istakao je on.

Zaštita pčela važno je pitanje za Evropsku komisiju, koja brine za biodiverzitet i prirodnu sredinu. Neonikotinoidi predstavljaju kontroverznu grupu pesticida koja je u upotrebi od devedesetih godina. To su najčešće korišćeni insekticidi za brojne kulture. Mnogi, međutim, ukazuju da su ti insekticidi štetni po pčele i oprašivače uopšte.

Ekološke nevladine organizacije oštro su kritikovale kompaniju „Sindženta”, proizvođača semenskog materijala, što zagovara model poljoprivrede koji je neodrživ i suprotan propisima EU. Evropska unija od 2013. godine ograničava upotrebu neonikotinoida, ali će, s obzirom na nove analize, Komisija i članice razmotriti potencijalne amandmane na važeće restrikcije.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar