МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УГРОЖЕНЕ ТРИ ВРСТЕ ПЧЕЛА

Додатна заштита (Википедија)

Додатна заштита (Википедија)

Неоникотиноиди представљају контроверзну групу пестицида која је у употреби од деведесетих година. То су најчешће коришћени инсектициди за бројне културе.

Пестициди из групе неоникотиноида представљају опасност по дивље и медоносне пчеле, које су кључне за опрашивање и репродукцију многих биљака, потврдила је нова анализа Европске агенције за безбедност хране (EFSA). Неоникотиноиди су најчешће коришћени инсектициди за бројне културе.

Агенција је само потврдила оно што је још 2013. године утврђено за три неоникотиноида која су у широкој употреби ‒ клотијанидин (clothianidin), имидаклоприд (imidakloprid) и тијаметоксам (thiamethoxam).

Европска унија од 2013. ограничава
употребу неоникотиноида, али ће, с
обзиром на нове анализе, Комисија и
чланице размотрити потенцијалне
амандмане на важеће рестрикције.

„Много је закључака, због фактора попут врсте пчела, намераване употребе пестицида и нивоа изложености. Потврђена је укупна опасност за три анализиране врсте пчела”, рекао је Хосе Таразона, шеф Одељења за пестициде. Коментаришући ризике наведене у извештају, портпарол Агенције је рекао да пчеле могу да буду изложене неоникотиноидима на више начина, зависно од употребе пестицида.

На питање да ли је могућа потпуна забрана неоникотиноида, овај званичник је рекао да посао Агенције подразумева научну процену ризика, а не одлучивање о дозволама за регулисане производе, укључујући пестициде.„Одговорност је на Европској комисији и властима чланица ЕУ”, истакао је он.

Заштита пчела важно је питање за Европску комисију, која брине за биодиверзитет и природну средину. Неоникотиноиди представљају контроверзну групу пестицида која је у употреби од деведесетих година. То су најчешће коришћени инсектициди за бројне културе. Многи, међутим, указују да су ти инсектициди штетни по пчеле и опрашиваче уопште.

Еколошке невладине организације оштро су критиковале компанију „Синџента”, произвођача семенског материјала, што заговара модел пољопривреде који је неодржив и супротан прописима ЕУ. Европска унија од 2013. године ограничава употребу неоникотиноида, али ће, с обзиром на нове анализе, Комисија и чланице размотрити потенцијалне амандмане на важеће рестрикције.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар