MEĐU IZMEĐU

UGROŽENO MILION VRSTA

209 pregleda

Postoji oko milion ugroženih vrsta, ritam se ubrzava tako da je priroda koja omogućava život čovečanstvu osuđena na propast ukoliko se ne dogodi „duboka promena” modela proizvodnje i potrošnje ljudske vrste. Upozorava UN. U izveštaju bez presedana grupe stručnjaka UN o ekološkom sistemu, prikazana je sumorna slika budućnosti ljudske vrste čiji opstanak zavisi od prirode.

Prema podacima UN, 75 odsto kopnene
životne sredine ugroženo je krčenjem
šuma, intenzivnom poljoprivredom,
rastućom urbanizacijom i rudnicima.

„Ugrožavamo same osnove naše privrede, načina opstanka, bezbednosti hrane, kao i naše zdravlje i kvalitet života u celom svetu”, naveo je predsednik grupe stručnjaka UN Robert Votson. Prema njegovima rečima, 75 odsto kopnene životne sredine ugroženo je krčenjem šuma, intenzivnom poljoprivredom, rastućom urbanizacijom i rudnicima. Votson je dodao da je ljudskim aktivnostima ugroženo i 66 odsto morske sredine.

Rezultat je milion ugroženih životinjskih i biljnih vrsta od oko osam miliona na Zemlji, navodi se u izveštaju i dodaje da se narednih decenija predviđa nastavak takvog trenda ako se ništa ne preduzme. Stručnjaci su dodali da čak i ako se poštuje sporazum o klimatskim promenama, koji ima za cilj da zagrevanje planete ne bude veće od dva stepena Celzijusa, promene klime bi mogle da se nastave zbog drugih faktora.

U izveštaju se dodaje da su promene neophodne u poljoprivredi ali i u potrošnji. Stručnjaci su naveli da pozdravljaju sve veće pozive za promene navika u ishrani, sa više povrća i manje mesa i mlečnih proizvoda koji imaju negativni uticaj na biodiverzitet, klimatske promene i opšte zdravlje ljudi. „Takve duboke promene izazvaće otpor onih koji imaju direktne interese, ali takvo protivljenje treba da prevaziđe zbog opšteg interesa”, rekao je Votson.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar