МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УЈУТРУ ВИШИ, НОЋУ НИЖИ

Тело (Пиксабеј)

Људско тело је савршена машина. Током дана, наше тело пролази кроз одређене промене, понекад и невероватне. Да ли сте знали да вам тежина, пулс и температура стално варирају?

 Др Рејмонд Роко Монто, ортопедски хирург из САД, направио је листу неких од најнеобичнијих промена које се дешавају у нашем телу у једном дану. Вероватно сте схватили да сте ујутро мало виши него ноћу. Али зашто се смањујемо током дана?

Реалност је да су дискови у нашој кичми направљени од материјала сличног желатину. Током дана, гравитација утиче на њих, што нас чини између 1 и 2,5 сантиметра нижим. „Изгубите око 1% своје висине и повратите је ноћу, када легнете и хидрирате се”, објаснио је Монто.

„Што је већа брзина откуцаја срца, то је боље време за вежбање, каже др ортопедски хирург Рејмонд Роко Монто из САД .

 Када се меримо на ваги, никада не видимо исти број, чак и ако је исти дан. Зашто настаје овај феномен? Флуктуације у тежини углавном су повезане са нивоом течности, који заузврат има везе са хидратацијом и губитком воде из тела кроз зној и урин. Међутим, наше тело је програмирано да добије одређену тежину у поподневним сатима, због флуктуација хормона кортизола, који је, између осталог, одговоран за контролу протеина, угљених хидрата и метаболизма масти.

Ујутру ово колебање вам помаже да акумулирате довољно енергије да бисте преживели прве сате дана. Међутим, поподне опада ниво кортизола, успорава се метаболизам, што истовремено чини ваше тело „ефикаснијим“.

Због флуктуације хормона, наше тело ујутру ефикасније решава стрес. То доноси мали ризик од повреда ноћу. „То је вероватно повезано са смањењем одређених хормона стреса”, објаснио је Монто. Стручњак је додао да, према статистичким подацима, „има више повреда у ноћним спортовима у поређењу са такмичењима која се одржавају преко дана”. У неко доба дана ваше срце почиње брже да куца, што значи да сте спремни да напорно радите.

Срце мења брзине (Пиксабеј)

„Што је већа брзина откуцаја срца, то је боље време за вежбање”, рекао је Монто, који је нагласио да ће вам ово помоћи да тренирате више и брже се опоравите. Да бисте пронашли свој савршени тренутак, једноставно морате да измерите пулс током дана и одредите како се мења током вежбе. Током дана, температура нашег тела се мења, и то није разлог за забринутост. Иако је нормална температура 37 степени Целзијуса, осцилације између 35,5 и 37,2 не представљају опасност по здравље. Ваше тело је обично хладније у 6 ујутру (36,4 степена), а топлије између 4 и 6 после подне (око 36,6 степени).

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар