ПАНДОРИНА КУТИЈА

УЛТРАЗВУК ЛЕЧИ РАК ЈЕТРЕ

Getty Images

Getty Images

Револуционарно нова терапија уништава до 75 посто тумора и подстиче имунитет да у потпуности разори остатак злоћудних ћелија.

Научници су на пацовима оболелим од рака јетре показали делотворност новог, фасцинантног и неинвазивног начина лечења ове смртоносне болести. Kористећи фокусирани ултразвук, амерички истраживачи су уништили до 75 одсто волумена тумора јетре. Поврх тога, чини се да та терапија, такође, покреће имунолошки систем да преузме иницијативу и очисти остатак тумора. Код 80 посто животиња чинило се да је рак уништен, без знакова метастаза или рецидива у три месеца, колико су ти лабораторијски глодари праћени, тврде научници. Лечење названо хистотрипсија тренутно се испитује на људима с дијагнозом рака јетре.

Чини се да хистотрипсија, која је смишљена на Универзитету Мичиген, нуди нову наду за пацијенте с једним од најсмртоноснијих облика рака, где је петогодишња стопа преживљавања тренутно нижа од 18 постотака у САД.

„Хистотрипсија је обећавајућа опција која може превладати ограничења тренутно доступних модалитета аблације и осигурати сигурну и делотворну неинвазивну аблацију (уклањање, скидање) тумора јетре. Надамо се да ће наша сазнања из ове студије мотивисати будућа претклиничка и клиничка истраживања хистотрипсије ка коначном циљу клиничког усвајања лечења хистотрипсијом за пацијенте с раком јетре, рекао је Тејасви Ворликар, биомедицински инжењер са Универзитета Мичиген.

Нада за тешко оболеле

Чини се да хистотрипсија, која је смишљена на Универзитету Мичиген, нуди нову наду за пацијенте с једним од најсмртоноснијих облика рака, где је петогодишња стопа преживљавања тренутно нижа од 18 постотака у САД. Техника користи ултразвучни претварач, не за одбијање од унутрашњих структура у сврху снимања, већ за физичко ремећење канцерогених тумора.

Начин на који делује је ултразвучна кавитација, слично методи која се користи за неинвазивну разградњу масних ћелија у третманима мршављења. Таласи ултразвука усмеравају се на подручје које се третира; вибрације стварају ситне мехуриће у циљаном ткиву. Kада мехурићи колабирају или пукну, ткиво се поремети, на тај начин уништавајући тај део тумора. Ипак, није често могуће циљати цео тумор. Начин на који су масе постављене, њихова величина и стадијум могу утицати на одлуку да ли је сигурно користити хистотрипсију на целом тумору.

Регресија 81 посто

Али и делимично лечење резултирало је потпуном регресијом у 81 посто лечених лабораторијских пацова, открили су научници. Насупрот томе, 100 одсто контролних животиња показало је прогресију тумора.

„Наша сонда даје ултразвучне импулсе високе амплитуде микросекундне таласне дужине – акустичну кавитацију – да би се усредоточили на тумор посебно и разбили га. Чак и ако не циљамо цео тумор, можемо узроковати регресију тумора и смањити ризик од будућих метастаза, рекао је Џен Ксу, биомедицински инжењер са Универзитетата Мичиген.

Не само да је лечење протекло без компликација или нуспојава, већ је већина, девет од 11, показала регресију тумора и преживела без трагова тумора у остатку студије, која је трајала око 10 седмица.

За потребе студије код 22 лабораторијска пацова убачен је рак јетре. Половина је остављена као контролна групаа, а преосталих 11 лечено је хистотрипсијом, циљајући између 50 и 75 процената волумена тумора. Додатна три глодара лечена су у мањој мери, са хистотрипсијом на само 25 процената волумена тумора. Након третмана, пацови су еутаназирани и сецирани да би се утврдило колико је лечење било успешно. Истраживачи су тражили знаке прогресије, метастазе и имунолошке маркере.

Прогноза за контролне животиње била је страшна. Свих 11 је показало знаке прогресије и метастазе. За три седмице тумори су достигли максималну величину допуштену етичким протоколима и пацови су еутаназиране. Али лечени глодари прошли су много, много боље. Не само да је лечење протекло без компликација или нуспојава, већ је већина, девет од 11, показала регресију тумора и преживела без трагова тумора у остатку студије, која је трајала око 10 седмица.

Претходне студије хистотрипсије показале су да је лечење делотворно у смањењу волумена тумора, а нова показује, како се чини, да значајно повећава стопе преживљавања и након лечења.

„Ови резултати сугеришу да хистотрипсија можда неће повећати ризик од развоја метастаза након аблације у поређењу с контролама. Будуће студије ће наставити да истражују сигурност, успешност и биолошке учинке хистотрипсије за потенцијални прелаз у клинику, пише у наведеној студији која је објављена у научном часопису Cancers.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар