MEĐU IZMEĐU

UMALO SE PREVRNULA

159 pregleda

Planeta Zemlja se u jednom trenutku umalo prevrnula i potom vratila, što se desilo pre 84 miliona godina, tvrde naučnici u novoj studiji.

Međunarodni tim naučnika u studiji objavljenog  u časopisu Nature navodi da se Zemlja nagnula za 12 stepeni u periodu pre 86 do 79 miliona godina, što je dovelo do toga da se, na primer, Njujork nađe na današnjem mestu Floride, kaže Sara Slocnik, članica naučnog tima.Naučnici su analizirali paleomagnetsku lavu i istorijske naslage krečnjaka nađene u Italiji. Analiza je pokazala da se Zemljina kora pomera za oko tri stepena na svakih milion godina.Kako su objasnili, posle naginjanja od 12 stepeni, naša planeta se vratila u prvobitnu poziciju.

„Nismo očekivali da ćemo otkriti takav povratni događaj, kazao je Ros Mičel, geofizičar iz Kineske akademije nauka, takođe jedan od autora studije.Naučnici navode da bi naslage ekstremno zagrejanog stenja u Zemljinom plaštu, koje se nalaze između spoljašnjeg jezgra i Zemljine kore, mogle da budu uzrok ovog događaja.Druga hipoteza jeste da su za naginjanje Zemlje odgovorna pomeranja tektonskih ploča, što je moglo da promeni balans planete, kaže Ros Mičel.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar