МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УМРО КОСМОНАУТ БИКОВСКИ

Сам у космосу (РИА новости)

27. марта 2019. у 85. години, преминуо је славни совјетски космонаут Валериј Биковски (1934-2019.), члан првог одреда совјетских космонаута (из 1960.), девети човек у орбити.

Биковски је припадао одреду космонаута у коме су били Гагарин, Титов, Николајев, Попович, Kомаров, Леонов и други пионири првих човекових летова у космос. У јуну 1963. провео је тада рекордних пет дана у космичком броду „Васток-5”. Занимљиво је да је то и даље најдужи боравак једног усамљеног човека у космосу. Док је Биковски кружио око Земље, у другом космичком броду „Васток-6” истовремено је летела прва жена у космосу – Валентина Терјешкова.

Из првог одреда совјетских космонаута
који је бројао 20 кандидата остала су само
двојица: Алексеј Леонов и Борис Волинов.

Kасније се Биковски се припремао за месечеве летове, а после отказивања овог програма, обавио је још две космичке мисије. У септембру 1976. командовао је бродом „Сајуз-22” у мисији посвећеној истраживањима природних ресурса, а две године касније, августа 1978, провео је недељу данау орбиталној станици „Саљут-6” као командант совјетско-источнонемачке експедиције програма „Интеркосмос”.

После смрти сина у време распада СССР-а, Биковски се повукао из јавног живота. Виђен је само накратко за време пријема код председника Путина у време прославе 50. годишњице првог лета жене у космос.

После смрти Биковског, из првог одреда совјетских космонаута који је бројао 20 кандидата остала су само двојица. Славни Алексеј Леонов, први човек у отвореном космосу, и Борис Волинов, који је јануара 1969. учестовао у мисији првог спајања два космичка брода. Обојица имају по 85 година.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар