MEĐU IZMEĐU

UMRO KOSMONAUT BIKOVSKI

Sam u kosmosu (RIA novosti)

27. marta 2019. u 85. godini, preminuo je slavni sovjetski kosmonaut Valerij Bikovski (1934-2019.), član prvog odreda sovjetskih kosmonauta (iz 1960.), deveti čovek u orbiti.

Bikovski je pripadao odredu kosmonauta u kome su bili Gagarin, Titov, Nikolajev, Popovič, Komarov, Leonov i drugi pioniri prvih čovekovih letova u kosmos. U junu 1963. proveo je tada rekordnih pet dana u kosmičkom brodu „Vastok-5”. Zanimljivo je da je to i dalje najduži boravak jednog usamljenog čoveka u kosmosu. Dok je Bikovski kružio oko Zemlje, u drugom kosmičkom brodu „Vastok-6” istovremeno je letela prva žena u kosmosu – Valentina Terješkova.

Iz prvog odreda sovjetskih kosmonauta
koji je brojao 20 kandidata ostala su samo
dvojica: Aleksej Leonov i Boris Volinov.

Kasnije se Bikovski se pripremao za mesečeve letove, a posle otkazivanja ovog programa, obavio je još dve kosmičke misije. U septembru 1976. komandovao je brodom „Sajuz-22” u misiji posvećenoj istraživanjima prirodnih resursa, a dve godine kasnije, avgusta 1978, proveo je nedelju danau orbitalnoj stanici „Saljut-6” kao komandant sovjetsko-istočnonemačke ekspedicije programa „Interkosmos”.

Posle smrti sina u vreme raspada SSSR-a, Bikovski se povukao iz javnog života. Viđen je samo nakratko za vreme prijema kod predsednika Putina u vreme proslave 50. godišnjice prvog leta žene u kosmos.

Posle smrti Bikovskog, iz prvog odreda sovjetskih kosmonauta koji je brojao 20 kandidata ostala su samo dvojica. Slavni Aleksej Leonov, prvi čovek u otvorenom kosmosu, i Boris Volinov, koji je januara 1969. učestovao u misiji prvog spajanja dva kosmička broda. Obojica imaju po 85 godina.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar