MEĐU IZMEĐU

UNIŠTAVA NAJSMRTONOSNIJE

695 pregleda
Rudnik Berkli pit (NASA)

Delotvoran je, pored ostalog, protiv streptokoka i bakterija antraksa.

U jednom napuštenom i potopljenom rudniku bakra (Berkli pit) u SAD pronađen je lek protiv superbakterija (kratak napis koji predstavlja 12 najpogubnijih imate u Galaksiji). Ne, niko ga nije našao zgotovljenog. Otkrivene su, naime, gljivice (Tahomuces adreanae) od kojih se pravi antibiotik što usmrćuju četiri soja zlatnih stafilokoka (MRSA).

Novosmišljeni lek je, zapravo,
sličan poznatoj klasi antibiotika,
ali je veoma ubitačan.

Drugim rečima, mikroorganizmom protiv mikroorganizma.

Novosmišljeni lek je, zapravo, sličan poznatoj klasi antibiotika, ali je veoma ubitačan. Delotvoran je, pored ostalog, protiv streptokoka i bakterija antraksa. Pomenute gljivice ubijaju neke tumore i organizme koji stvaraju molekule sa protivupalnim svojstvima.

U vodi na dubini većoj od 540 metara nalazi se mnogo arsena i kiseline, zbog čega se ovo okno pokazalo smrtnom klopkom za guske koje su ovde potražile zaklon pred snežnim olujama. Još je 1995. autopsijom na 342 uginule ptice ustanovljene rane i opekotine izazvane bakrom, arsenom i kadmijumom. Ali u istoj jami bujaju najrazličitije bakterije i gljivice.

Hemičari Andrea Stirle i Donald Stirle sa Univerziteta Montana, koji dve decenije proučavaju neobična jedinjenja, uspeli su da spoje dva soja gljivica, maločas navedenih i penicilina, što ranije nije postojalo. Molekularni sklop novog jedinjenja (berkeleylactone A) sliči klasi antibiotika poznatih kao makrolidi. Glavna odlika mu je da ne osujećuje ribozome, ni stvaranje proteina, što upućuje na drukčije delovanje.

(U Galaksiji možete pročitati kratku novost da krv velikog guštera s Komoda, takođe, uništava najsmrtonosnije bakterije).

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar