МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УНИШТАВА НАЈСМРТОНОСНИЈЕ

Рудник Беркли пит (НАСА)

Рудник Беркли пит (НАСА)

Делотворан је, поред осталог, против стрептокока и бактерија антракса.

У једном напуштеном и потопљеном руднику бакра (Беркли пит) у САД пронађен је лек против супербактерија (кратак напис који представља 12 најпогубнијих имате у Галаксији). Не, нико га није нашао зготовљеног. Откривене су, наиме, гљивице (Tahomuces adreanae) од којих се прави антибиотик што усмрћују четири соја златних стафилокока (MRSA).

Новосмишљени лек је, заправо,
сличан познатој класи антибиотика,
али је веома убитачан.

Другим речима, микроорганизмом против микроорганизма.

Новосмишљени лек је, заправо, сличан познатој класи антибиотика, али је веома убитачан. Делотворан је, поред осталог, против стрептокока и бактерија антракса. Поменуте гљивице убијају неке туморе и организме који стварају молекуле са противупалним својствима.

У води на дубини већој од 540 метара налази се много арсена и киселине, због чега се ово окно показало смртном клопком за гуске које су овде потражиле заклон пред снежним олујама. Још је 1995. аутопсијом на 342 угинуле птице установљене ране и опекотине изазване бакром, арсеном и кадмијумом. Али у истој јами бујају најразличитије бактерије и гљивице.

Хемичари Андреа Стирле и Доналд Стирле са Универзитета Монтана, који две деценије проучавају необична једињења, успели су да споје два соја гљивица, малочас наведених и пеницилина, што раније није постојало. Молекуларни склоп новог једињења (berkeleylactone A) сличи класи антибиотика познатих као макролиди. Главна одлика му је да не осујећује рибозоме, ни стварање протеина, што упућује на друкчије деловање.

(У Галаксији можете прочитати кратку новост да крв великог гуштера с Комода, такође, уништава најсмртоносније бактерије).

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар