MEĐU IZMEĐU

UPIJAČ UGLJEN-DIOKSIDA

312 pregleda
Pixabay

Sudeći po najnovijim naučnim dostignućima, na pomolu je novo rešenje koje će nam pomoći u borbi protiv jednog od najljućih neprijatelja životne sredine.

Naučnici sa Univerziteta u Kalgariju, u Kanadi, osmislili su inovativni metalo-organski materijal pod imenom CALF-20 koji je u stanju da zarobljava ugljen-dioksid, tako što molekuli gasa ostaju zalepljeni za njegovu površinu.Iako je pomenuto svojstvo metalo-organskih jedinjenja poznato već decenijama, ovi materijali nisu naišli na komercijalnu primenu budući da nisu funkcionisali van laboratorijskih, strogo kontrolisanih uslova.

Prisustvo vode u mešavini gasova onemogućavalo je metalo-organske materijale da vezuju molekule ugljen-dioksida, ali je tim naučnika sa Univerziteta u Kalgariju uspešno rešio ovaj problem.„Inovacija u ovom materijalu je ta što dobro podnosi vodu. To znači da ne morate da sušite gas pre nego što ga filtrirate kroz ovaj materijal, čime se smanjuje potreba za trošenjem gomile energije, rekao je Arvin Radžendren, jedan od istraživača, a preneo Energetski portal.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar