МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УРМЕ БОГАТ ИЗВОР СЕЛЕНА

Храна за мозак (Википедија)

Неправедно запостављена у овим крајевима, урма је слаткиш међу воћем који организму може донети бројне користи. Плодови браон боје извор су селена, богати су влакнима и антиоксидансима, а због високог садржаја фосфора зову их и храном за мозак. Важно место на трпези урме заузимају у арапским земљама, међутим, у остатку света нису тако често заступљене, и то најчешће сушене.

Њима се, као слаткишу из природе, окрећу они који избегавају шећер. Посебно су значајне за вегетаријанце, јер садрже неке за организам важне материје које се теже налазе у намирницама обичног менија. Међу њима предњачи селен. Овај антиоксиданс јача имунитет, ефикасан је у превенцији кардиоваскуларних болести, а смањује и ризик од појаве рака. Селен је важан и за рад штитне жлезде, јер у случају недостатка долази до хормонског дисбаланса.

Урме садрже лутеин и зеаксантин, познатих и као „витамини за очи”. Лутеин и зеаксантин убрајају се у групу каротеноида, делују као антиоксиданси и на тај начин штите мрежњачу ока од могућих оштећења изазваних светлом. Међу корисним материјама које урме садрже налази се и фосфор који игра важну улогу у раду мозга. Због тога их нутриционисти препоручују онима који се баве интелектуалним радом.

Захваљујући високом садржају природних шећера – глукозе, сахарозе и фруктозе – смеђи дугуљасти плодови корисни су и у исхрани оних који троше доста енергије. Природни шећер који се налази у урмама је одлична замена за обичан шећер. Лако се варе и смањују осећај глади и због тога их нутриционисти препоручују онима који се боре против вишка килограма.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар