PETA DIMENZIJA

UROKLJIVO „PLAVO OKO”

38.330 pregleda

Povezanost pogleda sa ovom kletvom objašnjava se verovanjem da su oči kapija ljudske duše. Oči su rečitije od usana, one su glas srca i u njima se oslikava naša duša.

Od davnih vremena u mnogim civilizacijama postoje talismani ili amajlije ‒ predmeti o čijim zaštitnim svojstvima i značenjima govore narodna verovanja. U zapadnoj kulturi potkovica se često stavljala iznad ili pored vrata i verovalo se da donosi sreću. Narodi koji žive na Mediteranu, na primer Grci, veruju u amajliju koju nazivaju „plavo oko”. Turski narod veruje u nazar.

Nazar je naziv za amajliju u obliku oka koja nosioca štiti od urokljivog pogleda. Pun moderan turski naziv sastoji se od reči nazar (urokljivo oko) i bondžugu ‒ amajlija. Naziv potiče i od arapske reči nazara (što znači pogled). Uz potkovice, beli luk, vučji zub, životinjski rog, olovo i kamenje, kristalno plavo oko jedno je od zaštitnih simbola u tengrizmu, staroj religiji turkijskih naroda.

Tokom svoje istorije čovek je težio da
pomoću magičnih predmeta porazi uticaj
zlih sila, poznato je da i monoteističke
religije imaju svoje simbole.

Nazar je čest prizor u Turskoj, Siriji, Libanu, Egiptu, Jermeniji, Iranu, Avganistanu, Grčkoj, Iraku, Azerbejdžanu i na Kipru, gde se kači u kućama, kancelarijama, automobilima ili se uklapa u nakit i ukrase. Tipični nazar se izrađuje od ručno pravljenog stakla. Boje ga u tamnoplavu, belu, svetloplavu i crnu boju, uz to praveći koncentrične krugove ili suzolike, elipsoidne oblike. Ponekad tamnoplavu boju zamenjuje zlatna. Ekvivalent nazara kod semitskih naroda je hamsa, dok je kod hrišćana u pitanju krstić.

Nazar (Vikipedija)

Tokom svoje istorije čovek je težio da pomoću magičnih predmeta porazi uticaj zlih sila, poznato je da i monoteističke religije imaju svoje simbole. Amajlije sa slovima, brojevima i simbolima zadržale su se i do današnjih vremena i u svakoj kulturi i veri pronalazimo jedan od tih simbola.

Zlo oko je veoma prisutno kroz istoriju. Pominjano je u starom Egiptu, Grčkoj i Rimu, a takođe se javlja u Starom zavetu, Kuranu i Šekspirovim delima. Verovanje u zlo ili urokljivo oko najviše je rasprostranjeno na Bliskom istoku i Mediteranu, kao i u delovima Severne Afrike i Evrope.

Urokljivo oko predstavlja specifičan tip
magijske kletve. Pre nego što je nauka
počela da rasvetljava uzroke vremenskih
promena, pošasti i drugih prirodnih
nesreća, čovek je za to krivio kletvu.

Alan Dandes, folklorista i profesor antropologije na Kalifornijskom univerzitetu, pominje simptome urokljivog oka u svojoj studiji „Zlo oko ‒ knjiga slučajeva”. Urokljivo oko predstavlja specifičan tip magijske kletve. Pre nego što je nauka počela da rasvetljava uzroke vremenskih promena, pošasti i drugih prirodnih nesreća, čovek je za to krivio kletvu. Kletve, uključujući i zlo oko, bile su odgovor na vekovno pitanje ‒ zašto se dobrim ljudima dešavaju loše stvari.

Alan Dandes (Vikipedija)

Povezanost pogleda sa ovom kletvom objašnjava se verovanjem da su oči kapija ljudske duše. Oči su rečitije od usana, one su glas srca i u njima se oslikava naša duša. Popularni talisman izrađen od plavog stakla, koji je posebno na ceni u Turskoj i Grčkoj, smatra se moćnim sredstvom zaštite od uroka, ali i zlih pogleda. Smatra se da legenda potiče još iz perioda starog Egipta i Mesopotamije, pa ne čudi što se taj simbol može naći u mnogim domovima širom Sirije, Irana, Libana, Iraka, Avganistana i Azerbejdžana.

Takođe, suveniri poznati po svojim koncentričnim krugovima ne moraju biti samo plavi, već se mogu naći primerci u beloj, crnoj ili zlatnoj boji. Značenje, naravno, ostaje nepromenjeno o kojoj god boji da je reč ‒ zlo oko donosi sreću, postavlja se blizu kućnih vrata (kako bi „odmerilo” svakog posetioca), a majke širom Mediterana ga obavezno stavljaju pored kreveca kako bi svoje novorođenče zaštitile od zavidnih i potencijalno opasnih pogleda.

Ipak, najzanimljiviji primerci nazara mogu se naći upravo u Turskoj. Osim najzastupljenijih amajlija koje se izrađuju od ručno pravljenog stakla, mogu se naći i čitave kolekcije nakita, ali i odeća s tim simbolom, privesci za ključeve ili ukrasi za dom koje treba staviti na vidljivo mesto. Tajna je u „plavom kamenu” koji je sastavljen od idealne kombinacije već pomenutog topljenog stakla, bakra, gvožđa, vode i soli.

(Aleksandra Stojanović, CPN)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

3 komentara

  • Volela BiH da kupim amajliju tursko oko i fatimino oko i amajliju za ljubav posao sreću novac zdravlje

  • Kako mogu naručiti na adresu i platiti pouzećem amajlije za ljubav i sreću i napredak u životu tursko oko i fatimino oko narukvice mindjušei ogrlice 0628032130

    • Poštovana Snežana, žao nam je što ne možemo biti od pomoći, jer se u to ne razumemo. Najbolje bi bilo da malo guglate, tako ćete naći odgovor. Asministrator

Ostavite komentar