MEĐU IZMEĐU

USISIVAČ UGLJENIKA

238 pregleda

Na Islandu pokrenuto najveće postrojenje za direktnu apsorpciju ugljen-dioksida iz vazduha.

Najveće postrojenje na svetu za apsorpciju ugljen-dioksida direktno iz vazduha, smešteno na Islandu, počinje rad, saopštila je kompanija Climeworks koja stoji iza tog projekta.Projekt razvoja postrojenja rezultat je zajedničkog rada švajcarskog start-apa Climeworks AG, specijalizovanog za apsorbovanje ugljen-dioksida direktno iz vazduha, i islandske kompanije Carbfix za skladištenje ugljenika. Postrojenje može usisati do 4.000 tona CO2 godišnje, što je količina koju u godinu dana ispusti oko 790 automobila. Prošle je godine globalna emisija CO2 iznosila 31,5 milijardu tona, pokazuju podaci Međunarodne energetske agencije (IEA).

Direktna apsorpcija iz vazduha jedna je od nekoliko tehnologija izvlačenja ugljen-dioksida iz atmosfere. Naučnici poručuju da je ova metoda ključna za smanjenje globalnog zagrevanja koje se smatra uzrokom toplotnih talasa, požara, poplava i podizanja nivoa mora. Postrojenje nazvano Orka, što je islandska reč za energiju, sastoji se od osam velikih rezervoara, sličnih onima koji se koriste u prevozu robe. Rezervoari su opremljeni visokotehnološkim filterima i ventilatorima za ekstrakciju ugljen-dioksida.

Izolovani ugljenik se potom meša s vodom i taloži duboko pod zemlju, gde se polako pretvara u stenu. Kompletan sistem koji uključuje ekstrakciju i taloženje pokreću obnovljivi izvori energije, odnosno energija iz obližnje geotermalne elektrane. Direktna apsorpcija CO2 iz vazduha još je nova i skupa tehnologija, ali stručnjaci koji se njome bave se nadaju da će troškovi biti manji kako bude rastao broj kompanija i potrošača koji nastoje da smanji svoj ugljenički otisak. Trenutno je u svetu aktivno 15 postrojenja za direktno izvlačenje CO2 iz vazduha koja zajedno, prema podacima IEA, apsorbuju više od 9.000 tona ugljen-dioksida godišnje.

Američka naftna kompanija Occidental trenutno razvija najveće postrojenje za direktno izvlačenje milion tona ugljen-dioksida iz vazduha godišnje, u blizini nekoliko naftnih polja na području Teksasa koja su u vlasništvu kompanije. Kompanija Climeworks nedavno je potpisala desetogodišnji ugovor o otkupu ugljen-dioksida s vodećom švajcarskom osiguravajućom kućom Swiss Re, a kompanija takođe nudi i pretplatničku uslugu koja potrošačima omogućuje mesečnu otplatu troškova uklanjanja ugljenika.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar