MEĐU IZMEĐU

USKORO ELEKTRIČNI LET

167 pregleda

Kompanija „Iviejšn” priprema svoj potpuno električni luksuzni avion.

Radi se o električnom avionu s devet sedišta, koji može preleeti 814 kilometara s jednim punjenjem kolosalne baterije od 820 kWh (kilovat sati). Ključni testovi hardvera su uspešno obavljeni i sve je spremno za let. Luksuzni električni avioni će biti izvan budžeta većine ljudi, ali jevtiniji načini dobijanja litijuma iz obične morske vode daju nadu da će u budućnosti biti pristupačniji.

Kompanija „Iviejšn”dobila je prva tri električna motora pod nazivom Magnix Electric Propulsion Units, koji će pokretati tri propelera. po jedan na svakom od krila i jedan na repu. Taj motor će ubrzati kretanje vazduha preko trupa aviona, tako da će on postati jedna dodatna krilna površina, čime će se povećati uzgon. Dizajn je futuristički, s velikim repom u obliku slova V, dok je trup prilično ravan. Prototip može leteti brzinom od 407 kilometara na sat.Avion je veoma tih, a domet od 814 kilometara je prilično impresivan s obzirom da je litijum-jonska baterija teška 3.720 kilograma, što je više od polovine maksimalne težine od 6.668 kilograma koja dozvoljava poletanje. Takođe, avion je napravljen od ultralaganog kompozitnog materijala.

Postoje naznake da će litijum-jonske baterije biti jevtinije u bliskoj budućnosti jer su naučnici osmislili sistem filtriranja koji izdvaja litijum iz sveže morske vode. Taj proces bi mogao doneti velike promene u električni svet, ne samo za automobile nego i za avione.Eksperti očekuju da će električna vozila iscrpeti rezerve litijuma na kopnu do 2080. godine, što predstavlja rizik za automobilsku industriju.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar